6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSportCe i-a dat preşedintele Traian Băsescu lui Victor Ponta

Ce i-a dat preşedintele Traian Băsescu lui Victor Ponta

UPDATE: Premierul Ponta a spus miniştrilor că a primit din nou din partea preşedintelui Traian Băsescu scrisoarea prin care şeful statului promite că va demisiona dacă va fi modificată Constituţia, şeful Guvernului spunând că dezvăluie acest lucru pentru a opri “isteria naţională” creată pe această temă, potrivit Mediafax.

 

“Pentru că am văzut că întotodeauna când apare un gest mai excentric începe o isterie naţională, vreau să vă informez că domnul preşedinte mi-a dat o mapă în care era scrisoarea pe care mi-o trimisese mie, domnului Antonescu şi domnului Constantin înainte de congresele noastre reunite, cu modificarea Constituţiei. Nu am apucat să văd la televizor, dar am înţeles că e o dezbatere naţională sau europeană cu ce mi-a dat mie preşedintele. Sper că am rezolvat marea problemă a media în această secundă

Preşedintele Traian Băsescu i-a înmânat lui Victor Ponta, luni, în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie a Ecaterinei Andronescu, scrisoarea pe care premierul a rupt-o în faţa mulţimii la congresele PSD/PNL/PC de pe 7 aprilie, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

Plicul roşu pe care l-a primit Victor Ponta ar conţine scrioarea în care sunt scrise condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu ar demisiona din funcţie.

Citeşte şi Ponta: Propun să demisionez şi eu, şi Băsescu, pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate

În luna martie, la postul public de televiziune, şeful statului şi-a reiterat disponibilitatea de a-şi scurta mandatul în schimbul revizuirii Constituţiei, pentru revenirea la mandatul prezidenţial de patru ani.

Cu două zile înainte de Congresul USL din aprilie, Băsescu a trimis o scrisoare preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, şi preşedintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin. Preşedintele le scria liderilor USL: “În cazul în care veţi accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea mea de reducere a mandatului preşedintelui la 4 ani, vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale”.

Citeşte şi The Economist despre România: Problemele importante trec în plan secund

La începutul Congreslui, preşedintele PSD Victor Ponta, pe atunci lider al opoziţiei, a rupt scrisoarea lui Băsescu în faţa sutelor de membri de partid prezenţi în sală şi în faţa camerelor de luat vederi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirma atunci că Traian Băsescu poate să îşi dea demisia şi fără acordul USL.

Citeşte şi Război total între instituţiile statului

Iată conţinutul integral al scrisorii lui Băsescu din aprilie:

“Stimate domnule Preşedinte,

Îmi este cunoscut faptul că în cursul zilei de 7 aprilie 2012 se desfăşoară Congresul Extraordinar al partidului pe care îl conduceţi.

Consecvent ideii de respectare a votului electoratului şi principiilor Constituţiei îmi permit să vă reamintesc faptul că prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral şi maxim 300 de membri ai Parlamentului. Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat şi în cadrul consultărilor care au avut loc la Palatul Cotroceni în data de 6 februarie 2012.

Citeşte şi Ponta AMENINŢĂ: Suspendarea preşedintelui NU e o temă ridicolă, este foarte serioasă

Din păcate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a rămas până astăzi fără un răspuns oficial din partea partidului dumneavoastră.

Având în vedere credinţa mea că organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate în deciziile importante pentru ţară, vă adresez rugămintea respectoasă de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care îl conduceţi următoarele propuneri având ca obiectiv respectarea votului românilor:
1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastră la procesul de revizuire a Constituţiei pentru punerea acesteia în acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);
2. Revizuirea ar trebui să includă şi reducerea mandatului Preşedintelui României la 4 ani astfel încât alegerile parlamentare şi prezidenţiale să se desfăşoare simultan;
3. Lucrările pentru adoptarea legii de revizuire a Constituţiei ar trebui să se desfăşoare astfel încât legea de revizuire a Constituţiei să fie supusă referendumului cu ocazia alegerilor locale.

În cazul în care veţi accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea mea de reducere a mandatului preşedintelui la 4 ani, vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale.

Consider că o astfel de abordare este în măsură a da oamenilor politici ocazia să respecte înscrisul constituţional de la art. 2 din Constituţia României care precizează dreptul de exercitare a suveranităţii naţionale a poporului român prin referendum.

În acelaşi timp, apreciez că revenirea la mandatul de 4 ani pentru Preşedintele României este necesară în perspectiva consolidării deplinei democraţii. “

Cele mai citite

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă