21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCe efecte poate avea despărţirea lui Antonescu de Voiculescu

Ce efecte poate avea despărţirea lui Antonescu de Voiculescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că relaţia cu PC în cadrul Alianţei de Centru Dreapta (ACD) nu mai există de mai multă vreme. „De facto, ACD nu mai există de mult. Nimeni nu doreşte să umble prin tribunale, dar dacă nu ar exista niciun impediment juridic, ar exista o formalizare igienică a situaţiei”, a  spus Antonescu, după o reuniune a conducerii liberale. Liderul PNL şi-a continuat atacurile la adresa conservatorilor: „Noi nu am avut o comunicare specială în cadrul ACD, din punctul nostru de vedere discuţiile s-au purtat în permanenţă cu PSD. Preşedintele PC e doar un subordonat al domnului Ponta şi atunci e normal să discut cu domnul Ponta”, a mai spus Antonescu.

Acesta din urmă a fost întrebat de când a devenit Daniel Constantin, preşedintele PC, subordonatul premierului. „De pe când îl căutam eu pe aici să spună ce părere are despre numirea doamnei Kovesi, de exemplu. Şi nu-l găseam, nu-l găseam, era la minister. Era vorba de un gest politic, o decizie politică, în legătură cu care evident PSD, prin preşedintele său, prin premier, s-a pronunţat – ba chiar a şi acţionat – PNL s-a pronunţat foarte clar, şi eu nu doream ca PC să aibă aceeaşi poziţie ca PNL, ci să aibă una. Nu l-am găsit atunci pe domnul Daniel Constantin, nu-l mai caut. ” , a concluzionat liderul PNL.

 

 

Cum se explică jocul PC

 

Dincolo de declaraţiile publice, pentru liberali ruperea protocolului ACD reprezintă un subiect delicat. Motivul: potrivit protocolului USL, această alianţă este formată între PSD şi ACD. Dispariţia ACD ar implica renegocierea protocolului USL, între PSD, PNL şi PC. Renengocierea protocolului ar putea avea rezultate neprevăzute, ca de exemplu PSD să nu mai accepte prinicipiul parităţii, pentru a-i forţa pe liberali să părăsească Uniunea.

Între timp, apropierea dintre PSD şi PC pare să prindă contur. Ieri, liberalii au cerut o şedinţă a conducerii USL, dar PSD şi PC au refuzat la unison, pe motiv că o întâlnire ar duce la creşterea tensiunilor dintre partide. Mai mult, potrivit unor surse din USL, PSD şi PC au avut deja tatonări în Parlament. Conservatorii ar vrea să rămână în guvern, în cazul în care liberalii vor fi excluşi din Executiv.

De altfel, existenţa acestor scenarii a fost confirmată, ieri, şi de liderul PC. Daniel Constantin s-a arătat deranjat că omologul său de la PNL îşi atacă partenerii din USL şi nu îl critică pe Traian Băsescu. “Am văzut ca domnul Ponta este parşivel, eu sunt subordonat, domnul Voiculescu este neruşinat, parcă, nu am văzut nicio catalogare la adresa preşedintelui Băsescu”, a reclamat Constantin.

“Nu sunt importante aceste certuri, important este să guvernăm bine. Noi nu vrem să rupem protocolul ACD, pentru că ar însemna ruperea USL”, a fost mesajul lui Daniel Constantin. “Liberalii să nu uite că prin alianţa dintre noi am dat forţă ACD să solicite paritate cu PSD. Altfel, PNL nu ar fi avut niciodată partiate cu PSD”, a adăugat şeful conservatorilor, care a menţionat totodată că este “mândru” că face parte din echipa lui Victor Ponta.

 

Planurile lui Antonescu

 

Până la lămurirea situaţiei generale din USL, cele două tabere, PSD plus PC, respectiv PNL au divergenţe şi pe chestiunile punctuale. “Preşedintele CEC, Radu Gheţea, va fi schimbat din funcţie”, a declarat, premierul Victor Ponta, iar PC a îmbrăţişat o poziţie similară. Ponta a menţionat că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a lui Gheţea. “Domnul Chiţoiu nu are un mandat special de la PNL sa-l schimbe pe domnul Gheţea”, a afirmat, în schimb, Antonescu. El a spus că decizia îi aparţine ministrului liberal al Finanţelor, dar că trebuie luată pe criterii profesionale şi nu politice.

Scandalul dintre PNL şi PC a izbucnit sâmbătă, când preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, i-a atacat pe liberali şi s-a poziţionat de partea social-democraţilor.  Alianţa de Centru-Dreapta a fost formată în ianuarie 2011, când liberalii aveau nevoie de sprijinul mediatic al lui Dan Voiculescu. Ulterior, ACD a semnat un protocol cu PSD, formând USL. PSD şi ACD şi-au împărţit paritar locurile în Guvern şi Parlament. În vara acestui an, PC a reclamat nefuncţionarea ACD, acuzându-i pe liberali de acest blocaj. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă