Modificarea de către Guvern a legislaţiei referitoare la criteriile de alegere în CA al ASF generează, în continuare controverse. Premierul Victor Ponta susţine că ordonanţa de urgenţă pe tema criteriilor profesionale a fost solicitată de către Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. “Ordonanţa prin care am redus numărul board-ului şi am impus condiţii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi mi se pare un lucru normal şi corect”, a spus ieri Ponta.
În schimb, potrivit DNA, ordonanţa de urgenţă a fost promovată pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica. Actul normativ ar fi fost folosit pentru a-l îndepărta pe Daniel Tudor din postul de vicepreşedinte al ASF şi a-l înlocui cu Marian Mârzac, care să protejeze interesele firmei Carpatica. De altfel, ieri, au apărut informaţii potrivit cărora DNA verifică şi modul în care a fost aprobată ordonanţa de către Guvern.
Potrivit interceptărilor, Mârzac lasă să se înţeleagă că este posibil ca iniţiatorul ordonanţei să fie Daniel Chiţoiu, a cărui soţie, Laura, este implicată în dosarul Carpatica. Astfel, Mârzac ar fi intervenit pentru “iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să îşi prezinte demisia”, susţin anchetatorii.
Chiţoiu, în vizorul PNL
Ordonanţa este semnată de premierul Victor Ponta şi contrasemnată de vicepremierul Daniel Chiţoiu şi de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Nota de fundamentare este semnată de Daniel Chiţoiu şi de Liviu Voinea.
Victor Ponta a promis că Liviu Voinea va face public memorandumul cu FMI prin care s-a cerut în mod expres ca membrii ASF să aibă o anumită pregatire profesională. Prin OUG 94/2013, Guvernul a introdus o nouă condiţie pentru membrii Consiliului ASF – o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani. Însă, precizările premierului Victor Ponta lasă descoperită o altă prevedere din ordonanţa cu pricina, 94/2013. Potrivit acesteia, membrii CA ai ASF nu aveau voie să fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului. Această prevedere îl ţintea, practic, pe Daniel Tudor, soţul senatorului PNL Doina Tudor.
Ancheta DNA se suprapune cu discuţiile de culise din PNL, care vizează o eventuală remaniere a ministrului Finanţelor. Liberalii luau în calcul această variantă, înainte de izbucnirea scandalului ASF. Lui Daniel Chiţoiu i se reproşează în PNL că ar face jocurile premierului PSD, Victor Ponta. De altfel, o bănuială similară, cuplată cu o serie de declaraţii nefericite despre accidentul aviatic din Apuseni, a avut ca efect remanierea ministrului de Interne, Radu Stroe. Iniţial, soarta lui Chiţoiu trebuia decisă la Delegaţia Permanentă programată pe 1 februarie la Sinaia. Aceasta a fost amânată, oficial din motive legate de condiţiile meteo dificile, neoficial pentru că în partid nu s-a format o majoritate în favoarea schimbării lui Chiţoiu.
Şedinţa ar urma să se desfăşoare săptămâna viitoare şi rămâne de văzut ce amploare va lua scandalul din jurul ministrului Daniel Chiţoiu.