Judecătorii Curții Constituționale au publicat motivarea deciziei lor privind faptul că orice șef de instituție este obligat să se prezinte la comisiile parlamentare, dacă este convocat de acestea pentru a fi audiat, informează HotNews.
Magistrații CCR își motivează decizia invocând principiul loialităţii între instituţii.
"Noile reglementări pun la dispoziţia comisiei de anchetă anumite mijloace procedurale care să contribuie la caracterul efectiv şi eficient al anchetei parlamentare. Este firesc ca persoana citată să se prezinte şi să răspundă solicitărilor comisiei; constatarea şi stabilirea abaterilor disciplinare este, însă, de resortul exclusiv al titularului acţiunii disciplinare, în cazul în care persoana citată nu îşi îndeplineşte aceste din urmă obligaţii, comisia de anchetă neputând avea o asemenea competenţă", se precizează în motivare.
Conform aceleiaşi surse, refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei nu constituie infracţiune. Organele de urmărire penală nu pot fi sesizate pentru acest refuz, dar comisia poate formula o sesizare cu privire la săvârşirea unei infracţiuni pe baza datelor existente.
Decizia CCR pe acest subiect a fost luată după ce șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat de mai multe ori să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din anul 2009, despre care există suspiciunea că ar fi fost fraudate.