0.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportCCR dezbate proiectul de revizuire a Constituţiei

CCR dezbate proiectul de revizuire a Constituţiei

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) discută, joi, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, care a fost transmis, pe 9 iunie, de preşedintele Traian Băsescu, relatează NewsIn.

Ulterior, proiectul de revizuire, însoţit de avizul Cosiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale cu privire la respectarea dispoziţiilor constituţionale privind revizuire, va fi înaintat Parlamentului României, în vederea dezbaterii şi adoptării lui.

Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a României, „înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea”.

De asemenea, legea prevede că la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată. Curtea Constituţională se pronunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor, iar decizia se comunică celor care au iniţiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora. Proiectul de lege se prezintă Parlamentului numai împreună cu decizia Curţii Constituţionale.

Totodată, legea spune că, în termen de cinci zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, iar o eventuală decizie prin care se constată că nu au fost respectate dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituţiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Articolul 150 din Legea fundamentală prevede că „Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot”. De asemenea, la articolul 152 se arată că „Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”.

Traian Băsescu a declarat, pe 1 iunie, că estimează că va trimite noul proiect de Constituţie Parlamentului undeva între 20 şi 30 iunie şi a afirmat că este dispus să meargă să prezinte Legislativului textul în a treia decadă a lunii iunie.

Şeful statului a spus că din punctul său de vedere modificările nu sunt foarte complicate şi a estimat că va obţine repede avizele de la Consiliul Legislativ şi CCR. După obţinerea avizelor, textul va fi trimis Parlamentului, dar şi partidelor, spre a fi informate, a mai afirmat acesta.

Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...
Ultima oră
Pe aceeași temă