9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSportCCR a respins sesizarea Guvernului privind sporurile bugetarilor cu doctorat

CCR a respins sesizarea Guvernului privind sporurile bugetarilor cu doctorat

Sesizarea Guvernului privind completarea Legii referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost respinsă, miercuri, de Curtea Constituțională a României (CCR). Una dintre prevederi se referea la acordarea unui spor de 15% din salariul de bază personalul bugetar care posedă titlu științific, dacă își desfășoară activitatea în domeniul respectiv, potrivit Agerpres.

Executivul a sesizat, în luna iulie, Curtea cu privire la Legea pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum și stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Parlament în iunie.

La acel moment, Guvernul a precizat că are mai multe obiecții asupra unor articole ce au fost introduse în actul normativ, printre care 19.1, care prevede acordarea către personalul bugetar care posedă titlu științific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care a obținut titlul științific respectiv.

Executivul a precizat că situația este reglementată prin OUG 57/2015 și, ca urmare, apare problema riscului interpretării „confuze” și „discreționare” a legislației, „cu consecința aplicării subiective a acesteia, de către angajator”.

Un alt articol asupra căruia Guvernul are obiecții este 37.1, care prevede o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și din cele aflate în coordonarea prim-ministrului și cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care fie sunt structuri nou înființate, fie contractul colectiv de muncă a expirat.

Executivul consideră că prin acest amendament se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat. „Acordarea acestei majorări numai personalului menționat de normă constituie o măsură cu caracter discriminatoriu față de celelalte categorii de personal”, spune Guvernul.

Totodată, Guvernul a amintit că, potrivit articolului 138, alineatul 5 din Constituție, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare. Cabinetul atrăgea atenția că există și riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestor măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat pentru acest an.

Cele mai citite

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Președintele Iohannis participă la reuniunea de la Paris pentru sprijinul acordat Ucrainei

Președintele Iohannis participă, la Paris, la reuniunea organizată de președintele Macron pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. "Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 26 februarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă