22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportCazanciuc, NOUL ministru al Justitiei, agreat de PRESEDINTE! Impotriva lui Horia Georgescu,...

Cazanciuc, NOUL ministru al Justitiei, agreat de PRESEDINTE! Impotriva lui Horia Georgescu, propunerea initiala, s-au opus vehement liberalii

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din magistratură a lui Robert Cazanciuc, condiţie esenţială pentru a putea fi numit ministru al Justiţiei.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 11 aprilie a.c., Decretul prin care domnul Robert-Marius Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se eliberează din funcţie, ca urmare a demisiei, începând cu data de 15 aprilie 2013”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis România liberă.

 

_ _ _ _

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat, joi, întrebat ce părere au liberalii de nominalizarea lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justiţiei, că e „asumarea” sa, aşa cum a discutat cu liberalii săptămâna trecută.

Citeşte: Ponta: Nominalizarea pentru MJ e asumarea mea, aşa cum am discutat cu PNL săptămâna trecută

_ _ _ _

Robert Cazanciuc va fi propus ca ministru al Justitiei. Propunerea initiala a premierului Ponta a fost Horia Georgescu, seful Agentiei Nationale de Integritate, dar liberalii s-au opus vehement.

UPDATE: Oana Schmidt Haineala, presedintele CSM, a anuntat ca s-a luat act de demisia din magistratura a lui Robert Cazanciuc, iar premierul Ponta a anuntat optiunea sa pentru numirea lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justitiei, dar ca inainte a avut si alte nume in vedere. De asemenea, Ponta a anuntat ca s-a consultat si  cu presedintele Traian Basescu pentru numirea lui Robert Cazanciuc, care l-a acceptat.

––

Pentru a fi numit ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, care este secretar general al Ministerului de Externe ca procuror detasat,  si-a dat demisia din magistratura, demisia sa fiind inregistrata la Consiliul Superior al Magistraturii.

In acest moment membrii CSM tin o sedinta secreta, unde este prezent si ministrul interimar al Justitiei, adica premierul Victor Ponta. De obicei sedintele CSM sunt publice. Deocamdata nu se cunosc motivele secretizarii sedintei; se stie doar ca ambele parti – atat membrii CSM , cat si premierul –  ar fi fost de acord cu secretizarea sedintei.

Sursele noastre spun ca nu demisia lui Cazanciuc ar fi motivul secretizarii sedintei deoarece o demisie e o simpla formalitate: CSM ia act de demisie.

Dupa terminarea sedintei, presedintele CSM Oamna Schmidt Haineala a anuntat ca sedinta NU a fost secretizata, dar fiind foarte multi jurnalisti, iar sala de sedinta mica, s-a luat decizia ca sa nu fie prezenta presa, pentru ca cei care n-ar fi reusit sa intre in sala sa nu acuze discriminari.

„La aceasta sedinta nu s-au mai discutat  procedurile de numire si audierile  la conducerea Parchetului General,  DNA si  DIICOT, deoarece acestea au fost deja stabilite, programate potrivit legislatiei noastre” ne-a declarat Haineala.

De ce nu l-a propus Ponta ca ministru al Justitiei pe tehnocratul Horia Georgescu , actualul sef al ANI

 Surse PNL, spun ca atunci cand premierul Ponta le-a pus in fata propunerea   ca ministru al Justitiei pe Horia Gergescu, actualul sef al ANI, liberalii au luat foc, in special Dan Mihalache si Eduard Helvig (controlati de ANI pentru incompatibilitate sau conflict de interese) ca  si multi alti liberali, s-au opus vehement. Au amenintat ca vor rupe USL-ul daca Ponta nu tine cont de opinia lor.

In acest context, nevrand sa rupa uniunea cu liberalii, Ponta a renuntat la Horia Georgescu, spun sursele noastre.

Cine este Robert Cazanciuc

A doua propunere a lui Ponta, Robert Cazanciuc, secretar general la Ministerul de Externe, a fost acceptata de liberali. Cazanciuc ne-a confirmat propunerea.

Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Univesitatii Bucuresti, Robert Cazanciuc a fost numit procuror la Parchetul Ilfov in 1995, unde a lucrat până în 1998, cand s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, dupa ce a absolvit Institutul National al Magistraturii. In 2000, Cazanciuc a fost purtator de cuvant al Parchetului General  si a facut si un ghid de comunicare cu presa.

Cazanciuc este un apropiat al lui Ponta. S-au inteles foarte bine si intre 1998-2001, cat au fost procurori la Parchetul General.  Ponta si Cazanciuc s-au inteles bine si cand au lucrat impreuna la Corpul de control al premierului Adrian Nastase ( intre 2001-2004), unde Ponta era sef, iar Cazanciuc- mana sa dreapta, director, care a coordonat si DLAF .

 In 2004, Cazanciuc  a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajustare Structurală, iar în 2005 a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din 2008, a lucrat in Ministerul de Externe, unde a ajuns secretar general al ministerului, post din care va pleca pentru a ocupa fotoliul Ministerului Justitiei.

Cele mai citite

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă