32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportCâţi bugetari va mai concedia Guvernul

Câţi bugetari va mai concedia Guvernul

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să concedieze 74.000 de bugetari până la finele acestui an, după ce a disponibilizat deja 27.000 de salariaţi, şi să renunţe la minim 15.000 de angajaţi din sectorul public în 2011, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by, obţinută de Mediafax.

În pofida condiţiile economice nefavorabile, am atins per total ţinta de deficit bugetar stabilită pentru jumătatea acestui an, în principal datorită controlului strict al cheltuielilor şi reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscală din restul anului 2010 vor fi susţinute de pachetul de ajustări adoptat recent (reprezentând 4,6% din PIB pe baze anuale)”, se arată în scrisoare suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

Pachetul de ajustări cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a majorităţii beneficiilor sociale, precum şi continuarea disponibilizărilor, prin concedierea a 74.000 de angajaţi.

“Anticipăm că perspectivele slabe privind creşterea economică vor genera o scădere a veniturilor comparativ cu programul stabili şi am luat măsuri suplimentare pentru a preveni majorarea deficitului. (…) Prin urmare sunt în curs de atingere a ţintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB stabilită pentru 2010. Ratificarea de către Parlament a majorării TVA va reprezenta o acţiune prealabilă pentru încheierea revizuirii acordului”, se mai spune în scrisoare.

Guvernul arată că este angajat să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB anul viitor şi că impactul măsurilor adoptate în 2010, precum şi restricţionarea cheltuielilor vor fi suficiente pentru asigurarea atingerii ţintei.

“Cu condiţia să existe noi concedieri (a cel puţin 15.000 bugetari până la finele anului 2011), măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majorare modestă a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, în condiţiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzând toate formele de compensaţii)”, se menţionează în document.

 

 

Cele mai citite

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă