» Parlamentul a adoptat ieri Legea bugetului de stat pe 2010 cu 192 de voturi "pentru" si 138 de voturi "impotriva".
» Premierul a promis sa scoata din pusculita Guvernului cateva zeci de mii de euro pentru colegiile parlamentare in schimbul renuntarii la cele 6.000 de amendamente.
» Multi social-democrati cred insa ca promisiunea lui Emil Boc este "praf in ochi", drept care au renuntat la hartuirea din plen.
Dupa ce a promis bani pe banda rulanta alor sai, maghiarilor si liberalilor, Emil Boc a ajuns "sa cumpere" Legea bugetului si de la alesii PSD, care, de luni, au dus in plen o adevarata lupta de gherila cu PDL. Astfel, premierul a cedat presiunilor social-democratilor si a pus la bataie cate 47.000 de euro si pentru parlamentarii acestui grup, au declarat surse PSD pentru Romania libera. Sleiti de puteri si dezamagiti ca nici o solicitare de suplimentare a bugetului nu a trecut de vigilenta majoritatii, pesedistii s-au incaierat intre ei si au ajuns la concluzia ca ar fi bine sa accepte oferta lui Boc, respectiv sa renunte la sustinerea amendamentelor. Nu a tuturor, intrucat o parte din social-democrati nu cred ca premierul se va tine de cuvant si ca le va da banii incepand din martie prin hotarare de guvern. "A fost o promisiune, dar cred ca e asa ca sa fie. Pai, daca avea el banii astia, ni-i dadea noua? Evident ca nu. Pentru ca are oricum majoritate, deci bugetul si-l trecea. Asa ca, daca-i avea, putea sa faca ceva pentru Guvern, sa indexeze pensiile, spre exemplu, sau ceva de genul acesta", a comentat un deputat PSD. si Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD, ar fi dorit grabirea lucrarilor, explicand ca nu vrea sa "fragmenteze lucrarile Camerei" tragand de timp intentionat, dar a aratat ca nu vrea sa renunte totusi la amendamentele importante, precum marirea punctului de pensie, aprobat in Comisia de buget-finante. Intrebat daca flexibilitatea de care a dat dovada PSD dintr-o data este motivata de sumele promise de premier, Hrebenciuc a negat: "Nu am auzit de asa ceva, nu stiu de unde aveti asemenea informatii". La randul lor, liberalii s-au aratat mai putin incapatanati la dezbaterile de joi, dupa ce primul-ministru i-ar fi "mituit" cu cate 20.000 de euro de colegiu. Absenta PNL din plen l-a iritat, de altfel, pe Viorel Hrebenciuc, care se straduia fara succes sa mobilizeze senatorii si deputatii ambelor grupuri parlamentare. "De ce sa stam daca nu ne-au motivat in nici un fel? Crin nu e, Orban nu e, noi la ce sa stam prin plen?", se justifica un parlamentar PNL.
Promisiunea lui Boc ar injumatati Fondul de Rezerva
Fondul de Rezerva al Guvernului prevazut pentru anul acesta se ridica la 195.750 de mii de lei, adica la aproximativ 45 de milioane de euro. Fondul este practic pusculita din care premierul le-a promis parlamentarilor sumele de 70.000 de euro (pentru fiecare dintre cei 169 de parlamentari PDL si cei 31 ai UDMR), 20.000 de euro (pentru cei 78 ai PNL) si 47.000 de euro (pentru cei 152 alesi PSD). Daca Emil Boc se va tine de promisiune si va da bani tuturor parlamentarilor, pusculita sa aproape ca se va injumatati, adica vor ramane numai 22.296 mii de euro. Aceasta, in cazul in care nu se vor dovedi valabile sumele mai mari vehiculate pe culoarele Parlamentului pentru PSD, adica de pana la 65-70.000 de euro. Banii alocati prin hotarare de guvern la cererea fiecarui senator si deputat ar urma sa aiba ca destinatie proiecte punctuale din colegiile parlamentare. Totodata, fondul de rezerva a fost indicat in mai toate amendamentele depuse ca sursa de finantare, devenind astfel un fel de "paradis" bugetar pentru parlamentari. Rolul sau ar trebui sa fie insa cu totul altul: cu precadere pentru situatii de urgenta. Parlamentarii ar trebui sa dea astazi votul final proiectelor de buget, dupa trei zile de dezbateri intrerupte de "n" ori de pauze. Joi, la pranz, dupa replierea parlamentarilor PSD si PNL, ritmul adoptarii bugetelor ministerelor a devenit foarte alert, discutandu-se doar pe marginea amendamentelor aprobate de comisii.