„Incompetenţă”, „greşeală”, „ticăloşie” erau termenii folosiţi de liderii USL, pe când era în opoziţie, pentru a caracteriza refuzul puterii de atunci de a plăti banii câştigaţi în procesele cu statul de pensionarii cărora le fuseseră tăiate pensiile speciale. După trei luni de guvernare, premierul nu a mişcat încă nici un deget pentru a-i ajuta. O va face în viitorul apropiat?
„Celor 2,2 milioane de pensionari trebuie să li se ceară scuze, să li se repare prejudiciul cauzat prin incompetenţă şi ticăloşie”, declara, de la adăpostul opoziţiei, Victor Ponta, în martie 2012. În aceeaşi zi, liderul social-democrat dădea asigurări că, dacă USL va ajunge la guvernare după moţiunea de cenzură, viitorul Executiv va propune un calendar de restituire a banilor către pensionari. Sorţii şi o parte dintre parlamentarii puterii au fost de partea lor, aşa că moţiunea de cenzură a trecut.
Până atunci, membrii fostului partid de guvernământ fuseseră înfieraţi pentru că nu restituiau banii pensionarilor care câştigaseră în instanţă reîntregirea pensiilor speciale, tăiate de Guvernul Emil Boc în 2010. Micşorarea pensiilor i-a înfuriat nespus pe cei din opoziţie. Acuzaţiile au curs împotriva Guvernului, avocaţii PNL şi PSD s-au pus la dispoziţia pensionarilor afectaţi de tăieri.
Astăzi, însă, la mai bine de trei luni de guvernare, USL a rămas tot la stadiul de promisiuni: „Suntem într-o situaţie identică cu situaţia în care pensionarii au dat în judecată statul pentru pensii. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că Guvernul va trebui să dea banii înapoi”, a spus, ieri, premierul Victor Ponta, cel care a promis în mai multe rânduri că va returna, eşalonat, banii pensionarilor.
„Nu s-au recuperat drepturile câştigate în instanţă”
În realitate însă, situaţia a rămas, în multe cazuri, aceeaşi ca înainte ca USL să vină la putere. Mii de pensionari, în cazul cărora judecătorii au decis că fosta putere le-a diminuat abuziv pensiile, nu îşi pot recupera banii, nici sub actuala putere. Se lovesc de refuzul caselor de pensii, aşa cum se întâmpla şi înainte de aprilie 2012.
„Din păcate, nici un pensionar militar nu şi-a recuperat nici un leu, deşi foarte mulţi au hotărâri favorabile, definitive şi irevocabile”, a declarat pentru România liberă avocatul Costel Gîlcă, reprezentant în instanţă al Sindicatului cadrelor militare disponibilizate şi în rezervă.
Cabinetul său de avocatură a reprezentat direct în instanţă 5.400 de persoane şi a coordonat activitatea altor case de avocatură pentru alte 2.000 de persoane. Dintre acestea, 1.126 au primit decizii favorabile definitive. Nici unul dintre aceşti pensionari nu şi-a recuperat banii.
„Până la acest moment, în ciuda numeroaselor hotărâri care au dat câştig de cauză pensionarilor militari ca urmare a anulării deciziilor de recalculare sau revizuire a pensiilor speciale, nu s-au recuperat drepturile câştigate în instanţă”, a explicat Gîlcă.
Principalul argument folosit de reprezentanţii caselor de pensii pentru a nu pune în aplicare sentinţele nefavorabile instituţiei a fost „emiterea unor noi decizii de revizuire”.
„Astfel, s-a ajuns în situaţia în care, pentru acelaşi pensionar militar, au fost emise chiar şi opt decizii de revizuire”, a explicat Gîlcă.
„Nu s-a schimbat nimic”
Un alt avocat care a apărat drepturile pensionarilor cu pensii tăiate, Gheorghe Piperea, a atras chiar atenţia că oamenii sunt atât de enervaţi încât vor să facă plângeri penale pentru abuz în serviciu.
„Nu se poate aşa ceva, ca o hotărâre definitivă şi irevocabilă, să n-o pui în executare”, a spus Piperea. Potrivit avocatului, birocraţia care pune piedici celor care au hotărâri favorabile pare să dispară ca prin minune în cazul în care statul este câştigător: „Ştiţi care-i culmea ridicolului? Acolo unde noi am pierdut, au început imediat să li se reţină din pensie. Brusc, nu mai este democraţie, totul este ca la carte. Invers, nu e valabil.”
Apărătorul nu vede nici o ameliorare a relaţiei dintre stat şi pensionarii cu sentinţe favorabile, o dată cu schimbarea puterii: „Nu s-a schimbat nimic. Tot ceea ce a promis fosta opoziţie, actuala putere, tot ceea ce a promis premierul, sunt simple promisiuni. Probabil or să se scuze că şefii mai mici din instituţiile mai mici sunt din vechea gardă şi or să respecte ce spunem noi când o să-i schimbăm”, a opinat Piperea.
Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Aviatorilor Pensionari, Ovidiu Corneanu, a confirmat pentru România liberă că pensionarii întâmpină dificultăţi în a-şi recupera sumele de bani echivalente reducerilor de pensii.
„Avem mulţi cu sentinţe definitive. Sunt greutăţi în recuperarea banilor, dar noi vom lupta până la capăt, orice ar fi”, a spus Corneanu.
Biroul de Presă al Guvernului nu a răspuns întrebărilor RL despre planul instituţiei de a restitui sumele de bani pensionarilor cu sentinţe favorabile definitive, motivând că nu este de competenţa Guvernului, ci a Ministerului Muncii.
De ce se recuperează banii atât de greu?
Procedura demarată o dată cu emiterea unei sentinţe favorabile pensionarului care a dat statul în judecată nu este una simplă. Mai exact, nu este deloc uşor să-ţi recuperezi banii de la stat, deşi ai în mână o hârtie în care un judecător a hotărât că ai dreptul să-ţi recuperezi banii tăiaţi din pensie.
„Procedura este mai îndelungată, am înţeles că li s-ar plăti în tranşe, dar nu la toată lumea, aşteaptă să se motiveze sentinţa. Cei mai mulţi nu au primit încă bani, sunt însă în curs de a-i primi. Nu se ştie însă când se va întâmpla asta”, a explicat avocatul Gheorghe Piperea. Astfel, dacă o instituţie nu res-tituie banii, nu există altă soluţie decât executarea ei silită.
„Dar ca să fii executat silit, trebuie să treci prin două faze. O încuviinţare a executării silite şi a doua, cea mai complicată, casa respectivă de pensii trebuie să pună în bugetul de pe 2013 suma aceea de recuperat şi abia după aceea s-o plătească. Asta pentru că există o reglementare, din 2003, de pe vremea lui Năstase, care spune că dacă ai un titlu executoriu împotriva unei instituţii, şeful instituţiei publice trebuie să treacă acel titlu în bugetul pe anul următor, şi abia după aceea poţi să execuţi silit instituţia”, a explicat Piperea.
Casa Naţională de Pensii: „Cu părere de rău, nu vă putem transmite situaţia”
Contactaţi de România liberă, reprezentanţii Biroului de Presă al Casei Naţionale de Pensii ne-au transmis că nu pot furniza răspunsuri, pe motiv că întrebările RL nu au fost clare.
Redăm integral întrebările RL: „Vă rugăm să ne transmiteţi numărul total al pensionarilor care se află la această dată în litigiu cu Casele de Pensii din cauza faptului că pensiile le-au fost tăiate. Câţi dintre aceştia au sentinţe definitive şi irevocabile în favoarea lor? Câţi dintre pensionarii care au câştigat în instanţă şi-au primit până acum banii? Câţi şi i-au primit înapoi după luna aprilie 2012?”.
Răspunsul Casei: „Referitor la solicitarea dvs., vă comunicăm că, orice informaţie legată de datele statistice centralizate se află în evoluţie, situaţie ce ar determina solicitarea evidenţei existente la acest moment tuturor caselor teritoriale de pensii. În speţă, sintagma „pensiile le-au fost tăiate”, nu ne ajută în a ne orienta la care categorie de pensionari faceţi referire.(…) În concluzie, ne declinăm calitatea de a vă furniza orice alte date statistice solicitate, în plus, în situaţia în care materialul deţine cerinţe complete şi punctuale. Cu părere de rău, astfel stând lucrurile, nu v-am fi putut transmite situaţia solicitată în cursul zilei de astazi, ora 15.00. „
Ponta: „Am decis să dăm banii în tranşe”
La doar câteva săptămâni de la preluarea funcţiei de premier, Victor Ponta anunţa că preşedintele Traian Băsescu nu este de acord cu returnarea banilor încasaţi ilegal de la pensionari. „Preşedintele nu a fost de acord cu returnarea banilor din CAS. Am avut două discuţii pe această temă, ultima fiind marţi. Opinia domniei sale diferea de a noastră, spunând că nu ar trebui să returnăm ceea ce statul a încasat. Eu şi domnul Georgescu (ministrul de Finanţe) am exprimat că este opţiunea noastră politică”, a declarat premierul, în cadrul unei emisiuni televizate. Premierul a precizat că „am decis să dăm banii în tranşe”.