21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportCampania electorala accelereaza masurile sociale

Campania electorala accelereaza masurile sociale

» Alocatia acordata copiilor din familiile cu venituri mici va creste de aproape patru ori, potrivit unui proiect de lege aprobat de senatori, in vreme ce ajutoarele de incalzire vor ajunge la mai multe categorii de persoane.

» Fara a pune in discutie necesitatea unor asemenea masuri, este interesant cum astfel de proiecte legislative abunda intotdeauna in preajma sau in timpul campaniilor electorale.

Cu 77 de voturi "pentru" si doar un vot "impotriva" si o abtinere, senatorii au aprobat ieri o propunere legislativa care modifica Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, in sensul calcularii cuantumului acesteia in functie de veniturile salariale ale familiei. Concret, in locul unei sume fixe (40 lei in prezent), alocatia va reprezenta intre 5% si 25% din valoarea salariului minim brut pe tara. Cel mai mare procent (de 25%) va reveni copiilor ce provin din familii ale caror venituri sunt mai mici de 1.500 lei, rezultand la nivelul actual al salariului minim pe economie (de 600 lei) o alocatie de 150 lei. Pentru copiii din familii cu venituri cuprinse intre 1.500 lei si 2.500 lei, alocatia va fi de 20% din salariul minim pe economie (adica 120 lei), iar pentru cei din familii cu venituri cuprinse intre 2.500 lei si 3.500 lei, alocatia va fi de 15% din salariul minim pe tara (adica 90 lei).

 

La venituri cuprinse intre 3.500 lei si 6.000 lei, alocatia va fi de 10% din salariul minim pe economie. In fine, la venituri de peste 6.000 lei, alocatia va fi de 5%, adica de 30 lei (cu 10 lei mai putin decat in prezent). Propunerea legislativa (semnata de mai multi senatori si deputati PNL) a fost inregistrata la Senat pe 6 aprilie 2009, dar abia acum a primit un vot in plen. Nu inainte de a primi mai multe avize si rapoarte negative atat din partea comisiilor parlamentare, cat si din partea guvernului (PDL-PSD la acea vreme). Principalul argument in favoarea respingerii a fost acela ca acordarea alocatiei este un drept universal al copilului, si nu al parintilor, drept pentru care acordarea alocatiei in functie de veniturile parintilor creeaza discriminari intre copii si incalca Constitutia. Cu toate acestea, propunerea legislativa a fost adoptata de senatori aproape cu unanimitate de voturi. Ramane de vazut ce va decide Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala.

Tot ieri, fara nici un vot "contra" insa, alesii au adoptat OUG 106/2009 privind acordarea ajutoarelor pentru incalzire, dar cu modificarea plafonului pana la care se acorda aceste ajutoare. De fapt, este o revenire la plafonul de 615 lei, aplicat in sezonul rece 2008-2009, dupa ce Guvernul a decis reducerea acestuia la 425 lei, pe motive de criza economica si de imposibilitate a sustinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protectie sociala. Ulterior, chiar premierul interimar Emil Boc a cerut Parlamentului sa modifice ordonanta in sensul revenirii la suma din iarna trecuta. El a spus ca intre timp s-au gasit bani, dar Guvernul demis nu mai poate adopta o ordonanta de urgenta in acest sens. Prin revenirea la plafonul de 615 lei, vor beneficia de ajutor la plata facturii de intretinere 788.000 de familii si persoane singure.

In atentia senatorilor s-au mai aflat ieri persoanele cu handicap accentuat si militarii indepartati abuziv din armata dupa 23 august 1944. In primul caz, este vorba de adoptarea unei propuneri legislative a PSD de scutire de la plata impozitului pe veniturile din pensii a persoanelor cu handicap accentuat sau grav. si acest proiect a fost depus la Senat in aprilie, ajungand pe ordinea de zi a plenului la inceputul lunii septembrie. Dupa nu mai putin de zece amanari, senatorii au reusit sa se pronunte asupra propunerii abia dupa inceperea campaniei electorale. si acest proiect a primit un aviz negativ din partea guvernului, pe motiv ca prin scutirea de la plata impozitului a persoanelor cu handicap grav sau accentuat s-ar crea un tratament fiscal privilegiat in raport cu celelalte persoane fizice care obtin venituri din pensii.

In ceea ce priveste acordarea unei indemnizatii reparatorii (de circa 850 lei pe luna) militarilor indepartati abuziv din armata dupa 23 august 1944, si acest proiect de lege se afla in Senat din luna aprilie si a fost nevoie sa inceapa campania electorala pentru votarea lui. Tot inspirati de campanie, probabil, conservatorii au initiat un proiect de lege prin care sa fie scutiti de la plata penalitatilor proprietarii de apartamente cu datorii la intretinere care isi lichideaza debitul in decurs de 12 luni. Potrivit purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, masura ar urma sa se aplice doar familiilor al caror venit net minim pe luna pe membru de familie nu depaseste 600 lei, iar sumele cu titlu de penalitati se vor sterge si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si furnizorii de servicii. "Acesta este binele pe care il putem face noi, Legislativul, romanilor intr-un mod firesc, simplu, fara efort prea mare", a declarat ieri Ciuca.

Cele mai citite

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...
Ultima oră
Pe aceeași temă