UPDATE 15.55: Liviu Dragnea a explicat de ce PSD a susținut-o pe Rovana Plumb, în plenul Camerei Deputaților. "Dacă am fi luat decizia să nu le susținem era un precedent mai mult decât periculos. Sunt persoane care vor să pericliteze proiectul de guvrnare. Nu trebuie să mai repetăm un astfel de precedent", a declarat Dragnea.
UPDATE 13.30: Deputaţii au scăpat-o pe Rovana Plumb de urmărirea penală, 183 dintre aceştia votând "împotrivă", iar 99 "pentru". Liviu Dragnea a anunțat că a votat împotriva ridicării imunității. Votul a fost secret, cu bile, și a fost deschis de premierul Mihai Tudose.
"Le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru faptul că au apărat, prin vot, principiile fundamentale ale statului de drept şi principiile separării puterilor în stat", a declarat Rovana Plumb, la finalul votului în urma căruia s-a decis păstrarea imunităţii ministrului demisionar.
UPDATE 11.30: Ministrul demisionar Rovana Plumb a reiterat, în plenul Camerei Deputaților, că este nevinovată, iar dosarul întocmit împotriva ei, de care a aflat din presă, este un abuz al celor care nu respectă democrația.
"Acest dosar penal este rezultatul unui abuz și, din punctul meu de vedere, nici nu ar trebui să existe. Azi trebuie să lucrăm pentru ca adevărul să triumfe împotriva abuzurilor. Eu am aflat de acest dosar din presă. Nu sunt vinovată, am respectat toate legile acestei țări. Este un abuz al celor care nu respectă democrația.
Se urmărește demonizarea PSD și a programului de Guvernare. Activez de 20 de ani în politică și niciodată nu a plnat aupra mea suspiciunea de fapte ilegale. Votul de azi nu este pentru Rovana Plumb, ci pentru a pune capăt acst abuzuri.", a declarat Rovana Plumb, în plenul Camerei Deputaților.
Cererea DNA de începere a urmării penale a minitrului demisionar al Fondurilor Europne, Rovana Plumb, va fi votată, marți, în plenul Camerei Deputaţilor, după ce luni comisia juridică a votat împotriva ridicării imunităţii lui Plumb.
În cadrul întâlnirii de luni, deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a susţinut, la Parlament, că acuzaţiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb nu se confirmă, astfel încât Comisia Juridică n-a putut să accepte urmărirea penală în cazul Rovanei Plumb.
Deputatul Nicolicea a citat din Legea Apelor și a susținut că brațul Pavel s-a colmatat, adică nu mai există.
”Deci albia minoră înseamnă între mal şi mal, insula din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – braţul Pavel – atuncea malul s-a mutat pe partea ailalată a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră. S-a redesenat ceea ce s-a întâmplat la faţa locului, nu geografia, geografia este ştiinţa care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo.
În decursul apelor, să ştiţi şi dumneavoastră, că datorită eroziunii se schimbă şi cursurile de apă, corect? Deci braţul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nico albie a răului. Nu mai este apă curgătoare”, a susţinut Eugen Nicolicea, citat de News.ro.
Pe baza acestei argumentații, deputatul PSD consideră că toate acuzaţiile aduse la adresa lui Sevil Shhaideh nu se confirmă şi nu sunt susţinute de nimic legal şi, prin urmare, dacă nu există fapta principală, nu poate să existe un complice, adică nici Rovana Plumb nu este vinovată.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
Știre în curs de actualizare.