20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCamelia Toader, desemnată de Guvern pentru CJUE

Camelia Toader, desemnată de Guvern pentru CJUE

Camelia Toader a fost desemnată de Guvern pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), printr-o decizie aprobată în şedinţa de miercuri, transmite Mediafax

Camelia Toader, Laura Ivanovici şi Claudia Costea au fost nominalizate, în urma interviurilor susţinute la Ministerul Justiţiei, pentru funcţia de judecător la CJUE, însă decizia legată de cine va reprezenta România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) aparţine Guvernului.

Toader a fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din 2006 este judecător detaşat la CJUE.

Citește și: Zegrean, despre interviul de la CJUE: Încă nu am hotărât să mă duc

Procedura de numire a judecătorilor la CJUE este prevăzută de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de dispozițiile corespunzătoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecătorii şi avocații generali ai CJUE sunt numiți de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani, după consultarea comitetului prevăzut de articolul 255 din TFUE.

În 14 ianuarie, Guvernul și-a însușit Memorandumul inițiat de Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe cu tema "Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene".

Citește și: 

Astfel, pentru a fi desemnat candidat al României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie asigurate toate garanțiile de independență și întrunite condițiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcții jurisdicționale. Pentru această funcţie poate candida şi un jurist ale cărui competențe sunt recunoscute și care se bucură de o bună reputație profesională, morală și civică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă