Cu doar o zi înainte să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu a emis un ordin care transparentizează total achiziţiile centralizate efectuate de Ministerul Sănătăţii.
Documentul prevede că orice achiziţie la Sănătate trebuie precedată de două etape de dezbatere publică, încă din faza întocmirii documentaţiei tehnice de licitaţie. Ordinul lui Nicolăescu prevede şi că dezbaterea publică trebuie urmată de un comunicat de presă. Prevederile, fără precedent în achiziţiile publice din România vor face aproape imposibilă fraudarea prin lipsă de transparenţă a licitaţiilor din Sănătate. Dar numai în cazul în care ordinul va fi şi aplicat.Pe 26 februarie, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu îşi depunea demisia la Guvern. A doua zi, pe 27 februarie, în Monitorul oficial apărea un ordin semnat de Nicolăescu pe 25 februarie. Ordinul cu numărul 213 priveşte „asigurarea transparenţei specificaţiilor tehnice aferente achiziţiilor publice centralizate“. Conform articolului 1 al ordinului 213, „Specificaţiile tehnice din cadrul documentaţiilor de atribuire aferente procedurilor de achiziţii centralizate de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto vor fi postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii la rubrica Informare – secţiunea Noutăţi şi la secţiunea Achiziţii Publice. Perioada de transparenţă este de 14 zile de la data publicării“. Aşadar, timp de două săptămâni, orice achiziţie centralizată a Ministerului Sănătăţii poate fi consultată chiar pe site-ul ministerului.
Faza I: comunicat de presă şi dezbatere publică
Dar transparentizarea lui Nicolăescu nu se opreşte aici. După cele două săptămâni de publicitate a specificaţiilor tehnice, urmează o dezbatere publică anunţată printr-un comunicat de presă, conform articolului 2 din ordinul menţionat: „Pentru specificaţiile tehnice menţionate la art. 1, la expirarea perioadei de transparenţă va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii un comunicat de presă în care vor fi anunţate data şi locul desfăşurării şedinţei de dezbatere publică. După finalizarea şedinţei de dezbatere va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii un comunicat de presă în care vor fi prezentate rezultatele dezbaterii“.
Faza a II-a: o nouă dezbatere publică
Dar setea de transparenţă a fostului ministru liberal de la Sănătate nu s-a oprit aici. Articolul 3 din ordinul 213 cere şi o a doua dezbatere publică: „După preluarea rezultatelor dezbaterii va fi organizată o a doua şedinţă de dezbatere publică în care vor fi prezentate specificaţiile tehnice revizuite conform rezultatelor obţinute în cadrul primei şedinţe de dezbatere“. Articolul 4 din ordinul menţionat permite prezenţa la dezbateri inclusiv a firmelor interesate: „La dezbaterile publice organizate pentru achiziţiile centralizate de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto vor participa: un reprezentant al Direcţiei achiziţii publice, experţi tehnici din comisia de întocmire a documentaţiei de atribuire, reprezentanţi desemnaţi ai comisiilor de specialitate, în funcţie de specificul fiecărei proceduri în parte, precum şi orice operator economic interesat“.
Potul: 150 milioane euro anual
Care este potul? Contactat de România liberă, Eugen Nicolăescu a arătat că, numai în 2013, Ministerul Sănătăţii a cheltuit două miliarde de lei pe achiziţii centralizate, echivalentul a aproximativ 450 milioane de euro. „În 2013, Ministerul Sănătăţii a cheltuit două miliarde de lei pe achiziţii centralizate, dar e vorba de achiziţii pentru trei ani“, a spus Nicolăescu. Practic, potul ar fi de cam 150 de milioane de euro anual. Fostul ministru a admis că ordinul 213 „nu este pe placul multora“, dar că era nevoie de acest ordin şi că nu poate garanta că nu va fi anulat sau modificat. Întrebat şi de ce a ales penultima zi de mandat la Sănătate pentru a emite ordinul, Nicolăescu a invocat definitivarea unor analize interne: „Am avut contracte cu probleme în decursul mandatului şi am decis că e nevoie de schimbări în proceduri, aşa că am cerut analize şi abia atunci primisem rezultatul lor“.