Autoritățile se arată îngrijorate de iminența unei amenzi din partea CEDO pentru condițiile din închisori, dar micșorează suma alocată acestora, deși există un memorandum privind investițiile pentru îmbunătățirea condițiilor pentru deținuți.
Grațierea propusă de Guvernul Grindeanu ar rezolva doar o parte din problemele sistemului penitenciar, condițiile pentru deținuți rămânând, în mare, aceleași.
Cu toate acestea, suma alocată închisorilor din România este cu 1,39% mai mică în 2017 decât în 2016. Anul trecut s-au alocat 1,044 miliarde, faţă de 1,030 miliarde de lei pentru acest an.
Numărul deținuților care ar putea fi eliberați dacă ordonanța grațierii propusă de Guvernul Grindeanu, este de cel mult 3.500 de persoane, în timp ce deficitul din închisorile românești este de peste 9.000 de locuri.
România stă sub amenințarea unei amenzi de circa 80 de milioane de euro pe an dacă va fi emisă o decizie-pilot a CEDO în privința condițiilor din închisori. Anul trecut, Guvernul Cioloș a obținut o amânare cu o promisiune care pare tot mai greu de îndeplinit.
Soluții propuse, dar ignorate
Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună , susține că există soluții care ar putea ameliora, pe termen scurt, aglomerația din penitenciare. “În cadrul reflecţiei şi dezbaterii din cursul verii trecute, Ministerul Justiţiei a oferit soluţia: reamenajarea spaţiilor fostei regii de stat Multiproduct. Regia a fost în subordinea MJ până prin 2008 când a trecut de la minister la fostul AVAS (actualul AAS) fiind adusă în stare de faliment. De câţiva ani buni, nu se avansează în procedura lichidării. În timpul mandatului meu, am constituit un grup de lucru cu participarea instituţiilor responsabile pentru a găsi soluţia preluării de către minister a spaţiilor Multiproduct. Raportul grupului de lucru este la minister şi sper să îi fie remis ministrului.”, a susținut Raluca Prună. Fostul ministru al Justiției mai spune că “fosta conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a estimat costul unui penitenciar nou de 1.000 de locuri de deten-ţie la 150 milioane euro, adică 150 000 euro/deţinut. Estimarea nu este rezultatul vreunui studiu, ci din pix…”
Memorandum aprobat în 2016
Tocmai pentru a da un semnal pozitiv către CEDO, în aprilie 2016, Guvernul a aprobat Memorandumul privind calendarul de măsuri necesare îmbunătățirii condițiilor de detenție și a sistemului de probațiune. Valoarea totală estimată pentru punerea în aplicare a Calendarului de măsuri, pentru perioada 2016-2023, este de 838,45 milioane euro, investiție distribuită între Administrația Națională a Penitenciarelor – 740,23 milioane euro, Direcția Națională de Probațiune – 21,47 milioane euro și Ministerul Afacerilor Interne – 76,73 milioane euro.
Conform documentelor oficiale, Administrația Națională a Penitenciarelor ar urma să creeze un număr de 10.895 locuri noi de încarcerare și să modernizeze alte 1.651 locuri, până în anul 2023. Acest lucru implică și un număr suplimentar de 5.847 de angajați.
Ministerul Afacerilor de Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, ar urma să creeze un număr de 1.769 locuri noi de încarcerare, prin construirea, modernizarea, consolidarea și extinderea centrelor de reținere și arestare preventivă și să renoveze un număr de 283 de locuri de cazare prin lucrări de reparații curente, până în anul 2020.