13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSportBugetele a cinci instituţii, majorate cu peste 32 milioane lei pentru salariile...

Bugetele a cinci instituţii, majorate cu peste 32 milioane lei pentru salariile câştigate în instanţă

Bugetele a cinci instituţii, în principal din sectorul juridic, au fost suplimentate de Guvern cu peste 32,5 milioane lei, pentru achitarea către angajaţi a unei tranşe din drepturile salariale câştigate de aceştia în instanţă prin hotărâri definitive, informează Mediafax.

Prin decizia Guvernului din şedinţa de marţi au fost suplimentate bugetele la Ministerul Justiţiei (cu 19,8 milioane lei), Ministerul Public (9,45 milioane lei), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (720.000 lei), Consiliul Superior al Magistraturii (181.000 lei) şi Ministerul Finanţelor (2,4 milioane lei).

La finele anului trecut, deputaţii au adoptat actul normativ care prelungeşte până în 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive.

Deputaţii au adus această modificare în condiţiile în care OUG 71/2009 prevedea că sumele devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009 erau plătite după un alt grafic, respectiv în anul 2010 – 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 – 33%.

Anterior acestei decizii, agenţia MEDIAFAX a prezentat un document care releva că Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public.

Reducerea era argumentată prin faptul că plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.

Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari până la 31 decembrie 2010 era indicată la aproximativ 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflaţia.

Cele mai citite

KPMG, amendată din nou în Marea Britanie pentru nereguli privind activitatea de audit

KPMG a fost amendată cu 1,5 milioane de lire sterline de către autoritatea britanică de reglementare în domeniul contabilității pentru "deficiențe grave" în auditul...

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...

Cele mai surprinzătoare statistici ale pieței de mașini second hand din 2023: de la cele mai populate culori auto până la statistici privind fraudarea...

Deși piața mașinilor second hand a devenit mai transparentă în ultimii ani, încă mai este mult loc de îmbunătățire. Potrivit studiilor carVertical, companie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă