15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSportBudapesta sare in apararea udemeristilor anchetati la Bucuresti

Budapesta sare in apararea udemeristilor anchetati la Bucuresti

Oficialitatile ungare sar in apararea liderilor UDMR implicati in anchete penale: au cerut informatii ambasadorului Romaniei la Budapesta si au sugerat ca astfel de "actiuni tactice" nu ar fi in folosul ambelor tari.
La doar cateva zile dupa ce ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a fost suspendat din functie pe motiv de urmarire penala in dosarul privatizarilor din domeniul energiei, Ministerul de Externe maghiar nu s-a sfiit sa-si manifeste ingrijorarea. In urma unei discutii purtate de secretarul de stat László Szöke cu ambasadorul tarii noastre la Budapesta, Ireny Comaroschi, a fost dat chiar si un comunicat de presa. Potrivit acestuia, in Romania au avut loc, in ultima perioada, mai multe evenimente de natura sa ingrijoreze partea maghiara, sub pretextul ca "ar putea fi motivate de aspiratii politice antiudemeriste". Este vorba atat de anchetarea lui Nagy, cat si despre cercetarea de catre DNA a altor patru membri ai UDMR. Reactia oficialitatilor ungare se incheie cu o avertizare voalata: "Ar fi in folosul ambelor tari, daca implicarea politica a comunitatii maghiare la nivel national nu ar fi pusa in pericol de actiuni tactice pe termen scurt". "Aceste actiuni ar fi in contrast cu apropierea dintre Romania si Ungaria, dupa participarea UDMR la guvernari succesive", se mai arata in comunicatul de presa al Ministerului de Externe ungar.
Surprinzator, oficialitatile romane nu au parut deranjate de demersul secretarului de stat de la Budapesta si nu au considerat necesar sa adopte o pozitie. Pana la inchiderea editiei, nici macar Ministerul Afacerilor Externe nu avusese o reactie oficiala, angajatii Directiei de Comunicare fiind, probabil, mult prea ocupati cu prezentarea vizitei la Washington a ministrului Adrian Cioroianu.
Reactii prompte au venit insa din partea actorilor de pe scena politica romaneasca. In afara ministrului suspendat Zsolt Nagy, mai sunt in atentia DNA patru membri ai UDMR, incepand cu liderul Uniunii, Marko Bela, cercetat intr-un dosar privind unele drepturi de autor incasate inainte de a publica o carte. Secretarul general adjunct al Guvernului, Attila Cseke, este cercetat pentru alocarea unor fonduri bugetare catre comunitatile locale maghiare din Romania, iar Verestoy Attila a intrat in atentia DNA in legatura cu un presupus profit pe care l-ar fi obtinut ca urmare a majorarii, prin ordonanta guvernamentala, a pragului maxim de detinere la SIF-uri. Spre deosebire de autoritatile ungare, cele bulgare nu s-au grabit sa faca aprecieri despre cazul afaceristului Stamen Stancev, implicat in acelasi dosar cu Zsolt Nagy. Ba din contra, Ambasada Bulgariei a declarat ca acestuia nu i-au fost incalcate drepturile si ca situatia sa este o chestiune care tine de justitia romana.

Reactii

 "Mi se pare un fapt de neconceput si solicit MAE si prim-ministrului sa aiba o pozitie extrem de transanta prin care sa precizeze administratiei din tara vecina si prietena ca suveranitatea este nu doar un concept, ci si o realitate in Romania. Amestecul in treburile justitiei romanesti ar putea fi taxat drept complicitate la anumite fraude ale unor conationali."
Cozmin Gusa, lider PIN

 "Este o reactie stranie, ceva care cu greu poate fi inscris in regulile de functionare ale unui mecanism diplomatic bilateral. Este vorba de o reactie care excede cadrului relatiilor dintre doua state si cred ca ar fi util ca si autoritatile de la Bucuresti sa incerce sa clarifice cu reprezentantii guvernului ungar."
Cristian Diaconescu, senator PSD

Cele mai citite

15 persoane au fost puse sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală

15 persoane au fost puse sub acuzare de procurorii şi poliţiştii bucureşteni într-un dosar de evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată. În acest...

Samsung, amendă infimă pentru două încălcări ale legii privind siguranța energiei atomice din Coreea de Sud

Autoritățile sud-coreene au finalizat ancheta privind incidentul în care doi angajați ai Samsung au fost expuși la radiații X, sancționând compania cu o amendă...

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă la zeci de percheziții în localitatea Țăndărei

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă în această dimineață la o acțiune de amploare în localitatea Țăndărei, din județul Ialomița, care este desfășurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă