1.9 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSportBuda, taxat de Guvern

Buda, taxat de Guvern

Prevederea iniţiată de Daniel Buda (PDL) şi abrogată de Guvern prin care avocaţii nu mai beneficiază de principiul impunităţii pentru sfaturile penale l-ar fi avantajat inclusiv pe senatorul Cătălin Voicu, arestat preventiv pentru trafic de influenţă.

Prin recenta amendare de către Parlament a Legii avocaturii, apărătorii căpătau imunitate în cazul în care recomandau clienţilor să comită fapte incriminate de Codul Penal. Mai precis, apărătorii ar fi beneficiat de cauza de impunitate în cazul infrac-ţiunilor cel mai des săvârşite în această profesie, precum infrac-ţiuni de fals, trafic de influenţă, evaziune fiscală sau infracţiuni economice. Pentru că la discutarea amendamentului în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, prezidată de predelistul Daniel Buda, opoziţia Ministerului Justiţiei nu a contat, Guvernul s-a văzut nevoit să abroge articolul respectiv după intrarea în vigoare a legii.

Dedicaţie pentru Cătălin Voicu?

Amendamentul lui Daniel Buda i-ar fi folosit de minune senatorului Cătălin Voicu în încercările de a fi eliberat din arestul preventiv, iar ulterior de a scăpa de răspundere penală, el fiind acuzat că ar fi încercat în calitate de avocat să influenţeze magistraţii în cazurile lui Marius Locic, Costel Căşu-nea-nu sau Radu Mazăre. Asta pentru că în cazurile penale se aplică legea mai favorabilă. În lumea politică se vehiculează că democrat-liberalul Buda ar fi introdus în lege acest articol ca dedicaţie pentru Voicu, însă deputatul a negat cu tărie zvonurile. Totuşi, Buda nu a avut o explicaţie pentru introducerea acestui amendament, el declarând recent presei că nu-şi mai aminteşte cum i-a venit ideea. După ce legea a fost promulgată, deputatul pedelist s-a răzgândit şi a cerut abrogarea articolului pentru a nu prejudicia imaginea României la Bruxelles.

Avocatură versus şcoală de infracţiuni

„Guvernul a făcut foarte bine că a abrogat miercuri articolul 37 din Legea nr. 270/2010 care era extrem de păgubitor pentru exercitarea profesiei de avocat”, a declarat pentru România Liberă decanul Baroului din Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, cel care a şi sesizat Avocatul Poporului pentru ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a legii. La rândul lui, avocatul Sergiu Andon salută intervenţia Ministerului Justiţiei pe actul normativ.

„Avocatul este suficient protejat prin faptul că este scutit de lege de la interceptarea convorbirilor cu clientul şi că nu poate depune mărturie în legătură cu faptele clientului său. Jocul de-a impunitatea era chiar nefericit. Avocatura nu trebuie să fie o şcoală de infracţiune”, consideră Andon. Eliminarea articolului din lege îl întristează însă pe deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedintele Comisiei juridice. „Decizia la comisie a fost luată prin consens şi cred că era un amendament bun”, spune Iordache. El se contrazice însă imediat, spunând că apărătorii ar trebui traşi la răspundere dacă acţiunile clientului, urmare a sfaturilor avocatului, sunt de natură penală. „Dar erau o grămadă de infracţiuni înşirate în lege pentru care avocatul răspundea totuşi penal”, conchide Iordache.

Cele mai citite

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă