27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSportBPN al PD s-a decis pentru unicameral

BPN al PD s-a decis pentru unicameral

Biroul Permanent National al PD a decis ieri sa raspunda invitatiei presedintelui Traian Basescu privind consultarile pe tema organizarii unui referendum pentru trecerea la Parlamentul unicameral, idee sustinuta de formatiunea democrata. Liderul PD, Emil Boc, a declarat, la finalul sedintei BPN, ca Partidul Democrat este consecvent cu pozitiile sale din perioada in care se afla in opozitie, iar presedintele formatiunii era Traian Basescu si sustine in continuare trecerea la Parlamentul unicameral si introducerea votului uninominal. Boc a enumerat argumentele pentru care PD sustine trecerea la Parlamentul unicameral. El a apreciat ca se impune acest lucru, deoarece actualul sistem bicameral functioneaza ca unul unicameral.
Liderul PD a mai spus ca trecerea la Parlamentul unicameral ar duce la fluidizarea procesului legislativ si la reducerea costurilor. El a mentionat ca pentru un parlamentar costurile anuale sunt de aproximativ 6 miliarde de lei. Emil Boc a declarat, de asemenea, ca in general sistemul bicameral se justifica in statele federale, unde exista un parlament federal si cate unul la nivelul statelor. El a adaugat ca in statele unitare se justifica existenta parlamentului unicameral, desi exista state cu sistem bicameral, cum ar fi Franta si Marea Britanie, care au insa o traditie consacrata de secole, pe care Romania nu o are.
Pe de alta parte, liderul PD a catalogat drept „demagogic” demersul PSD de a se declara „parintele” ideii trecerii la Parlamentul unicameral, avand in vedere ca putea sa realizeze acest lucru atunci cand era la putere, dar nu a facut-o. Boc a mai spus ca acest lucru dovedeste „duplicitatea politica” a PSD.
In privinta organizarii unui referendum pentru consultarea populatiei pe aceasta tema, Emil Boc a precizat ca singurul care are posibilitatea, conform Constitutiei, sa organizeze referendum pe probleme de interes national este presedintele tarii. El a mai spus ca, potrivit prevederilor constitutionale, seful statului consulta Parlamentul cu privire la oportunitatea organizarii unui referendum, dar avizul Legislativului este consultativ. „Daca partidele parlamentare se opun, presedintele ramane suveran in privinta deciziei de a organiza referendum”, a explicat liderul PD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă