„Conflictul de interese e o chestiune în care poţi să ajungi foarte uşor”, a considerat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, invitat la emisiunea „Dezbaterile Rl” moderată de Sabina Fati. Deputatul crede că fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, a reacţionat corect, „a recunoscut, şi-a asumat, şi-a dat demisia”.
„Nu cred că ar trebui să-şi dea demisia din Parlament. Conflictul de interese a fost din poziţia de ministru. Prezenţa sa în Parlament nu împiedică ancheta”, a spus Boureanu. Întrebat fiind despre numeroasele exemple de foşti miniştri care s-au ascuns de anchetele anticorupţie în spatele imunităţii oferite de Parlament, Boureanu a explicat că Botiş va putea să ceară colegilor de partid să voteze pentru anchetarea sa.
„Partidul nu i-a cerut nimic. Domnul Botiş s-a trezit mai repede decât ne-am trezit noi în partid, din campanie. Cred că a fost o neglijenţă crasă, o scăpare. Botiş a fost un mare succes la Ministerul Muncii, şi-a asumat o reformă care trebuia făcută de 20 de ani în România”, a mai spus Boureanu.
În acelaşi timp, Cristian Boureanu a susţinut în continuare că setul de principii reformiste propuse de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, sunt proprii unui sistem sovietic, demn de vremea lui Lenin sau Stalin. Cei trei au propus, printre altele, ca membrii de partid anchetaţi pentru corupţie sau cercetaţi penal să fie excluşi sau suspendaţi din funcţii.
„E o absurditate democratică. Nu există nicăieri în lume astfel de prevederi. Pentru un primar, cercetare penală înseamnă că doi vecini se ceartă că au fost împroprietăriţi unul peste altul şi unul face plângere penală pe numele primarului. Ce facem, suspendăm toţi primarii? Cercetat penal nu înseamnă vinovat. Doar într-un stat sovietic eşti eliminat din poziţii şi băgat la puşcărie doar când vine procurorul şi te acuză de ceva. Eu nu i-am comparat pe reformişti cu Stalin şi Lenin, am spus doar că astfel de abordări eu am văzut doar în partidul comunist sovietic„, a spus Boureanu.
Întrebat dacă ar susţine-o pe Monica Macovei la o funcţie de conducere în PDL, Boureanu a replicat că „Monica Macovei poate intra fără probleme în biroul de conducere, cred că îşi are un loc”. Pe de altă parte, „la un partid de 350.000 de oameni, să fii în biroul de conducere este deja o onoare. Sunt oameni care au făcut 10 ani de politică pentru a ajunge acolo. Să nu uităm că e nevoie şi de câteva organizaţii de partid în spate, care să te susţină”.