Şase candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al ANI, între care şi vicepreşedintele instituţiei, Bogdan Stan, care o conduce interimar după demisia lui Horia Georgescu, au fost admişi la proba scrisă. Un candidat a fost respins, iar un altul nu s-a mai prezentat la concurs, scrie Mediafax.
Bogdan Stan, Ion Ionel Gârleșteanu, Florica Dragomir, Liviu Partene, Ştefan Pavăl şi Vasile Ţiple au obţinut minim 70 de puncte la fiecare dintre cele trei subiecte ale probei scrise a concursului pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), susţinută luni.
Astfel, cei şase candidaţi au fost declaraţi admişi la această probă.
Gheorghe Burlacu a fost respins pentru că nu a obţinut minim 70 de puncte la unul dintre cele trei subiecte ale probei scrise, iar Marius Bălan nu s-a mai prezentat la concurs.
Potrivit unui anunţ al Consiliului Naţional de Integritate, de marţi, candidaţii pot depune contestații până miercuri, 18 noiembrie, între orele 09.00- 19.00, la sediul ANI.
După soluţionarea contestaţiilor, candidaţii declaraţi admişi la proba scrisă vor susţine interviul pe 27 noiembrie, de la ora 11.00, tot la sediul ANI. În cadrul interviului candidaţii trebuie să prezinte planul de management pe termen scurt și mediu privind organizarea și funcționarea Agenţiei.
Bogdan Stan, Ion Ionel Gârleşteanu, Marius Bălan, Gheorghe Burlacu, Florica Dragomir, Liviu Partene, Ştefan Pavăl şi Vasile Ţiple şi-au depus, iniţial, dosarele pentru funcţia de preşedinte al ANI, postul fiind liber după ce Horia Georgescu a demisionat, în martie, fiind acuzat de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
Bogdan Stan (34 de ani) este vicepreşedinte al ANI şi conduce interimar instituţia, după demisia din martie a lui Horia Georgescu. Acesta lucrează la ANI din 2007, ocupând, pe rând, funcţiile de consilier personal la Cabinetul Preşedintelui, inspector de integritate, şef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepreşedintele agenţiei.
Bogdan Stan a absolvit, în 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti, iar în 2010 a făcut un curs postuniversitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a Serviciului Român de Informaţii.
Ion Ionel Gârleşteanu (67 de ani) a absolvit, în 1972, Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova şi este lector la Universitatea din Craiova. El a mai candidat la şefia ANI în anul 2012, concursul fiind câştigat atunci de Horia Georgescu. De asemenea, Ion Ionel Gârleşteanu şi Bogdan Stan au participat şi la concursul pentru funcţia de conducere a ANI din luna august a acestui an, dar au fost respinşi la proba scrisă.
Consiliul Național de Integritate a anunțat, pe 11 septembrie, începerea procedurii de selecție a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, instituție condusă acum interimar de Bogdan Stan.
Aceasta este a doua procedură de selecţie pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al ANI, după ce niciunul dintre cei trei candidați, inclusiv actualul șef interimar, nu a promovat, pe 24 august, proba scrisă a concursului.
Președintele ANI are rang de secretar de stat, este desemnat prin concurs organizat de CNI și numit în funcție de către Senat.
Mandatul președintelui Agenției Naționale de Integritate este de patru ani, iar funcția este incompatibilă cu orice funcție publică sau privată, cu excepția celor din învățământul superior.
Agenția Națională de Integritate a fost condusă de Horia Georgescu începând din aprilie 2012 și până în luna martie a acestui an.
În 23 martie, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI, după ce a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.
În 4 mai, plenul Senatului a votat un proiect de hotărâre prin care Horia Georgescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al ANI, în urma demisiei și după ce acesta a fost trimis în judecată în dosarul despăgubirilor ilegale.