20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportBoc: România consumă mai mult decât produce

Boc: România consumă mai mult decât produce

„România consumă mai mult decât produce. În plus, ceea ce se produce este prost împărţit în cadrul bugetului în România”, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii, unde a încercat să demonstreze caracterul considerat absolut necesar al măsurilor de austeritate hotărâte de guvernanţi, informează Realitatea TV.

Prim-ministrul a precizat că 63 de procente din PIB se duc pe plata salariilor, a pensiilor şi a cheltuielilor sociale. Dacă se adaugă şi datoriile României şi contribuţia pentru Uniunea Europeană, cifra creşte la 70 la sută, a mai spus premierul. Restul de 30 de procente sunt reprezentate de cheltuielile de funcţionare ale instituţiilor statului, astfel că nu există suficiente fonduri pentru investiţii, a atras atenţia Emil Boc.

„Începând cu anul 2007 s-a rupt echilibrul între productivitate şi salarii. Productivitatea a luat-o în jos, iar salariile au luat-o în sus. În 2007 şi 2008 au existat nu mai puţin de 20 de acte acte normative prin care s-au mărit salariile şi pensiile. Guvernul de atunci a făcut ‘cadouri otrăvite’ populaţiei”, a precizat Boc.

În condiţiile în care consumă mai mult decât produce, România are o nevoie stringentă de împrumutul de la FMI, a continuat premierul. Măsurile de austeritate ale guvernanţilor au rolul de a diminua suma pe care România o va împrumuta: „În 2010, ca să putem susţine deficitul bugetar de 6,8%, planificat în condiţiile adoptării măsurilor de austeritate, ar însemna să împrumutăm peste 8 miliarde de euro. Dacă nu ne împrumutăm de la FMI, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1%, iar în aceste condiţii am avea nevoie de 11 miliarde de euro”.

Boc către prefecţi: Explicaţi măsurile de austeritate

În plus, premierul Emil Boc a cerut prefecţilor să explice populaţiei, la nivel local, că măsurile de austeritate vor fi introduse nu din „vina” actualului guvern, ci din ceea ce consideră a fi suprapunerea nefericită a nivelului ridicat al cheltuielilor sociale cu efectele crizei economice globale, informează Mediafax.

De asemenea, Emil Boc le-a solicitat prefecţilor să atace în contencios administrativ hotărârile de consiliu local emise de către unele primării prin care angajaţilor le sunt acordate sporuri salariale de 25 la sută, evitându-se astfel reducerea veniturilor salariale prin măsurile de austeritate introduse de Guvern.

El a arătat că normele legislative actuale nu permit acordarea de sporuri care exced prevederile Legii salarizării unitare şi a apreciat că astfel de „şmecherii” sunt incorecte în raport cu ceilalţi bugetare şi cu posibilităţile financiare ale statului.

De la ora 19.00, este programată o şedinţă de Guvern în care vor fi aprobate cele două proiecte de legi care pun în aplicare măsurile de austeritate din acordul cu FMI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă