Supăraţi că premierul şi şeful lor pe linie de partid nu i-a consultat atunci când a propus măsurile de austeritate, câţiva parlamentari PDL se gândesc foarte serios să voteze pentru căderea Guvernului, au declarat pentru România Liberă surse oficiale. Pentru a evita o eventuală surpriză, Emil Boc i-a vizitat ieri din nou pe aleşii portocalii, cărora le-a spus tranşant: „Cine este în afara PDL-ului rămâne în afara PDL-ului. Nu accept ca unii să-şi facă acum imagine contestând Guvernul. Eu nu sunt premier pe viaţă, dar sunt membru PDL şi cred că ar trebui să fim uniţi în momentele astea”.
Potrivit surselor citate, senatorii de Prahova Georgică Severin şi Iulian Bădescu ar fi ameninţat că vor vota moţiunea, însă conducerea PDL crede că acestea sunt cazuri izolate, care nu vor înclina balanţa decisiv în favoarea opoziţiei. Emil Boc se mai loveşte de o problemă internă: reticenţa unora dintre colegii săi faţă de propunerea Elenei Udrea de a alege între politică şi afaceri. De altfel, deputatul Silviu Prigoană, unul dintre sponsorii partidului în campaniile electorale, ia în calcul demisia din partid, dacă va fi forţat să renunţe la business, notează Mediafax. „Sigur că în continuare există posibilitatea ca aceste afaceri să fie derulate prin prieteni şi rude. Sperăm ca situaţiile acestea să fie excepţionale”, susţine Udrea.
Boc: „I-am şi zis lui Şeitan să nu mai vorbească aiurea”
Tot la întâlnirile de ieri, prim-ministrul le-a prezentat senatorilor şi deputaţilor săi calendarul asumării răspunderii, graficele cu evoluţia fondului de pensii şi a salariilor şi a dat garanţii că măsurile de austeritate vor fi aplicate numai până la sfârşitul anului, în 2011 existând speranţa unei uşoare reveniri economice. Cum însă declaraţiile lui Emil Boc erau în contradicţie totală cu cele ale ministrului Muncii, Mihai Şeitan, care avertiza că anul viitor ar putea urma tăieri salariale de 30-35%, dacă măsurile de acum nu dau roade, senatorii şi-au luat şeful la rost. „I-am şi spus să nu mai vorbească aiurea, fără să ştie”, ar fi replicat Emil Boc, susţin surse prezente la întâlnire.
Data aplicării tăierilor, incertă
La finalul consultărilor cu parlamentarii PDL, premierul a fost destul de zgârcit cu detaliile, anunţând numai că îşi doreşte un calendar cât mai scurt pentru asumare, „în limitele cadrului constituţional existent”. Astfel, lunea viitoare va citi în plenul Parlamentului textul celor două acte normative (de care conducerile reunite ale celor două Camere vor lua act astăzi), după care opoziţia are la dispoziţie trei zile să depună moţiune de cenzură, votul urmând să fie dat undeva în jurul datei de 17 iunie. Cât priveşte data intrării în vigoare a tăierilor operate de Guvern la pensii şi salarii, nici măcar şeful Guvernului nu pare să ştie foarte sigur care va fi aceasta.
Întrebat de jurnalişti dacă măsurile incluse în cele două proiecte mai pot fi aplicate de la 1 iunie, aşa cum era anunţat iniţial, Emil Boc a răspuns: „Bineînţeles”. Întrebat în continuare dacă legile vor fi aplicate astfel retroactiv, premierul a răspuns: „Nu, de la data intrării în vigoare”. Până atunci însă, Executivul are de trecut hopul opoziţiei, care nici ea nu pare foarte unită. Victor Ponta le-a cerut totuşi autorilor moţiunii de cenzură să nu includă în text şi soluţiile alternative pe care le propun, care ar fi, evident, de stânga, pentru a strânge cât mai multe voturi în plen de la PNL şi chiar PDL. Mai mult, social-democraţii doresc să-i propună preşedintelui Traian Băsescu să organizeze un referendum pe tema măsurilor de austeritate propuse de Guvern.