30.3 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSportBoagiu: 9 miliarde de euro din fonduri europene, necheltuiţi. O parte pot...

Boagiu: 9 miliarde de euro din fonduri europene, necheltuiţi. O parte pot fi recuperaţi

O sumă de nouă miliarde de euro din fondurile europene alocate României pentru exerciţiul 2007 – 2013 se vor pierde, însă o parte ar putea fi recuperată de beneficiari până în martie 2016, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe de la Senat, Anca Boagiu, scrie Mediafax.

“Sunt 9 miliarde de euro necheltuiţi, banii care au fost alocaţi României în exerciţiul bugetar 2007 – 2013 şi care nu au fost cheltuiţi de guvernarea Ponta, care ne anunţa prin domnul Teodorovici şi prin premier cum vom cheltui 80 – 90% şi peste 100%. (…) Beneficiarii, dacă se vor mişca în perioada următoare au şanse maxime să mai recupereze din această sumă pentru că doamna ministru (Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene – n .r.) are câteva scheme care pot fi aplicate în situaţia în care administraţia publică centrală şi locală se mişcă”, a declarat Anca Boagiu.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai spus că perioada de timp până când se mai pot face eforturi pentru recuperarea banilor europeni este martie 2016.

La proiectele mari de infrastructură, dacă sunt într-o fază avansată de execuţie, de peste 50%, dacă sunt fazate, ar putea intra pe cheltuiala următorului exerciţiu bugetar, 2014 – 2020, ceea ce însemnă că România nu mai trebuie să dea banii europeni deja cheltuiţi, a explicat Boagiu.

În privinţa proiectelor mici, cu valori mai mici de cinci milioane de euro, autorităţile locale ar putea cere finalizarea proiectelor din bugetul local, a mai spus Anca Boagiu.

“Mai avea o soluţie, aceea de a deconta din fondurile europene proiecte executate din credite vechi, ceea ce ar creşte gradul de absorbţie. Atunci se eliberează banii cheltuiţi pe credit, deci îi pot folosi în continuare pe un alt proiect”, a mai spus preşedintele Comisiei.

Gradul de absorbţie a fondurilor europene pentru programul 2007 – 2013 este de 60%, a anunţat joi ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, şi şi-a exprimat speranţa ca acesta să ajungă la 70%, precizând că în februarie va avea o cifră exactă.

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Fondurilor Europene are cu 27,8% mai puţini bani pentru anul viitor, respectiv 3,18 miliarde lei.

 

Cele mai citite

Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în...

Liderii coaliției PSD – PNL discută listele pentru alegeri. Ar fi reanalizată și candidatura lui Cîrstoiu

Liderii coaliției de guvernare, PSD - PNL, au o ședință la mijlocul zilei de luni, 15 aprilie, în care ar urma să finalizeze listele...

BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori

BAT în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), demarează luna aceasta campania anuală „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Această inițiativă urmărește...
Ultima oră
Pe aceeași temă