8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSportBlaga: PDL depune luni la CCR contestaţia privind Legea imobilelor

Blaga: PDL depune luni la CCR contestaţia privind Legea imobilelor

PDL va depune, luni, la Curtea Constituţională a României, contestaţia în privinţa Legii imobilelor pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, a anunţat, luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga. El a precizat, înainte de şedinţa BPN al PDL, că sesizarea a fost finalizată şi va fi discutată în şedinţa BPN, urmând să fie depusă luni la Curtea Constituţională, potrivit Mediafax.

“O vom discuta acum şi în conferinţa de presă prim-vicepreşedintele Liviu Negoiţă vă va prezenta punctele principale ale contestării pe care o vom prezenta astăzi Curţii Constituţionale”, a precizat Blaga, răspunzând unei întrebări.

Citeşte şi Udrea: PDL nu a învăţat de la PSD solidaritatea. Blaga: Udrea să fie mai solidară cu PDL

El a adăugat că PDL pregăteşte şi o moţiune simplă pe tema companiilor mari ale României.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Citeşte şi Blaga: Comisia Europeană critică dur Guvernul Ungureanu… Guvernul Ponta, desigur

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.

Liderul PDL Vasile Blaga declara, săptămâna trecută, că premierul Victor Ponta şi-a angajat răspunderea pe legea privind retrocedările într-un “stil demagogic perfect”, deoarece problema rămâne să fie rezolvată de guvernele viitoare, respectiv după alegerile din 2016 şi menţiona că PDL va contesta proiectul la CCR.

Citeşte şi Vasile Blaga: Pentru mine, Mişcarea Populară este o temă FALSĂ. Problema mea este PDL-ul

El preciza că în sesizarea adresată CCR se va puncta faptul că există deja un proiect de lege în procedură parlamentară care priveşte subiectul restituirii proprietăţilor. “Guvernul n-avea dreptul să vină cu această asumare şi există un caz clar la CCR, când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă”, susţinea preşedintele PDL.

Cele mai citite

Nicușor Dan respinge fuziunea ELCEN și Termoenergetica

Într-un comunicat de presă emis de Ministerului Energiei se evidențiază că Nicușor Dan refuză aprobarea fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica de către Consiliul...

Liderii Congresului ajung la un acord pentru a evita închiderea guvernamentală

Liderii democrați și republicani din Congresul SUA au anunțat miercuri (28 februarie) că au ajuns la un acord pentru avansarea celor 12 proiecte de...

Festivalurile lunii martie la Opera Comică pentru Copii: Primăvara Copiilor și Festivalul Cărților Deschise

Opera Comică pentru Copii anunță două festivaluri remarcabile pentru luna martie: Primăvara Copiilor și Festivalul Cărților Deschise. Ambele evenimente sunt programate la sediul instituției...
Ultima oră
Pe aceeași temă