21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportBirocratii de la CE: Guvernul roman a mintit in privinta CEC

Birocratii de la CE: Guvernul roman a mintit in privinta CEC

Comisia Europeana anunta ca nu a fost informata in legatura cu o eventuala solicitare a autoritatilor romane referitoare la intentia de finantare a CEC din bani de la buget. Potrivit unui raspuns transmis agentiei Mediafax de Comisia Europeana, "autorita-tile romane nu au informat Comisia Europeana in legatura cu recapitalizarea CEC. Comisia a descoperit singura acest lucru si au fost serviciile Comisiei care au contactat, informal, autoritatile romane, la jumatatea lunii martie, nu invers". Oficialii de la Bruxelles spun ca astfel de informatii sunt insuficiente pentru a permite Comisiei sa evalueze daca recapitalizarea CEC constituie ajutor si daca raspunsul este afirmativ, daca acesta este compatibil cu dispozitiile Tratatului European. "Totusi, Comisia a fost cooperanta fata de autoritatile romane, explicandu-le care sunt optiunile".

Presedintele Traian Basescu a atras atentia premierului si ministrilor adunati la sedinta CSAT din aceasta saptamana ca trebuie urgentata capitalizarea CEC pentru ca IMM-urile au de suferit din lipsa de credite. "Nu putem sta pana cand domnii care analizeaza oportunitatea capitalizarii CEC vor binecuvanta acest lucru si priviti ce au facut statele cu bancile care au fost in dificultate! Nu stiu cate au asteptat aprobari de la Bruxelles pentru a capitaliza bancile. Sau probabil altor state li s-au dat imediat aprobari", a  spus el. Este clar insa ca "birocratii de la Bruxelles" au avut un motiv intemeiat sa nu se miste din loc. Nu au fost solicitati.

Dar, imediat dupa declaratia presedintelui, stiind ca masura de capitalizare a CEC este prevazuta de legea bugetului adoptata in februarie, ministrul de Finante Pogea a declarat ca "avem obligatia capitalizarii CEC cu 900 de milioane. Am facut toate demersurile necesare in timp util, dar Comisia Europeana trebuie sa ne dea raspuns, astfel incat sa nu fie considerat ajutor de stat". Premierul Emil Boc a intarit suplimentar declaratia ministrului sau de Finante dupa sedinta de guvern de marti, declarand ca, in timp ce asteapta raspunsul Comisiei, "deja noi am realizat o capitalizare a CEC cu 229 de milioane de lei prin mentinerea la CEC a profitului pe care banca trebuie sa il verse la Ministerul Finantelor, implicit la bugetul de stat".

Coalitia PDL-PSD a luat in discutie capitalizarea CEC abia la 18 mai. Acum Guvernul transmite ca a avut discutii informale inca din 2008, dar ca pana in prezent nu s-a ajuns la nici un acord. "In esenta, cu Comisia Europeana se discuta neoficial, inainte de a trimite formal o informatie. Noi, oficial, nu am trimis solicitarea de majorare a capitalului CEC", admite Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, contrazicandu-i astfel  pe primul-ministru si pe ministrul de Finante.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă