16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBiletelul lui Geoana

Biletelul lui Geoana

» Mircea Geoana a venit in fata ziaristilor cu doua bilete scrise de mana si a cerut demiterea conducerii SRI, demisia presedintelui, ancheta pentru vicierea votului judecatorilor Curtii Constitutionale.

Dupa ce marti motivatia Curtii Constitutionale a cazut ca un trasnet peste coalitia antiprezidentiala, ieri dimineata Mircea Geoana a convocat o conferinta de presa extraordinara, ziaristii fiind informati ca "va face o declaratie-soc". Fluturand doua foi scrise de mana pe care i le-a atribuit prim-adjunctului de la SRI "Coldrea", liderul PSD a declarat ca are informatii potrivit carora "Traian Basescu a facut presiuni politice asupra judecatorilor CC prin intermediul serviciilor secrete, pentru a influenta verdictul dat asupra propunerii de suspendare". Geoana a spus ca Traian Basescu a cerut SRI si UM 0962 sa caute si sa verifice in bazele lor de date informatii compromitatoare despre unii dintre judecatorii Curtii Constitutionale, liderul PSD explicand astfel avizul negativ dat de catre judecatori asupra propunerii de suspendare. "Coldrea" ar fi cerut verificarea unor informatii despre judecatorii CC inclusiv la departamentul de analiza si sinteza al SRI. Notele, contin numele judecatorilor si informatiile care "trebuiau verificate", zice Geoana: Ion Predescu – dosar fond X (urmarire informativa) Dolj, (predat CNSAS – PV 50975/02.10.2002); Nicolae Cochinescu – dosar fond Y – penal/Timis, predat Procuraturii Militare Timis (PV nr. 79/1991); Cojocaru Aspazia (doua file/note legate de Rodica Stanoiu, identificate in dosare terte – a fost la CNSAS (se pare politie politica).
Geoana a cerut demisia de onoare a lui Traian Basescu si demisia conducerii SRI, respectiv a lui "Coldrea". De asemenea, a cerut Parchetului Militar sa-l puna sub acuzare pe Coldea pentru "acte de politie politica, santaj, intimidare si divulgare de date secrete". Presedintele PSD a fugit de ziaristi, refuzand sa raspunda intrebarilor, insa ulterior a revenit cu o precizare esentiala din punctul de vedere al PSD: partidul cere si demisia directorului SRI George Maior.
Surse din Colegiul CNSAS spun ca, din cei trei judecatori de la Curtea Constitutionala mentionati in conferinta de presa de Mircea Geoana, doar Aspazia Cojocaru are decizie de colaborare cu Securitatea ca politie politica. Judecatoarea a recunoscut colaborarea cu Securitatea, dar a negat ca ar fi facut politie politica. In dosarul Aspaziei Cojocaru se pare ca exista doua note informative date de aceasta despre Rodica Stanoiu, cel putin asa sustine Mircea Geoana, dar Colegiul CNSAS a refuzat sa comenteze informatia.
Ion Predescu a primit in 2004 verdict de necolaborare, iar Nicolae Cochinescu se afla in momentul de fata in verificari, ca si restul judecatorilor. Indicativul "y-penal", referitor la Cochinescu, asa cum apare in notitele prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, inseamna un dosar penal instrumentat de fosta Securitate. Semnificatia acestui indicativ ar insemna fie ca poate fi vorba de o condamnare politica, Securitatea obisnuind in astfel de situatii sa intocmeasca dosare penale, fie ca este vorba de o infractiune pentru care s-a facut ancheta penala. Surse din Colegiu afirma ca nu este obligatoriu ca dosarul respectiv sa fie al lui Cochinescu, ci ca putea fi deschis si pe numele unor terti continand referiri despre Cochinescu.
Desi in cazul lui Predescu lucrurile par a fi clare, data fiind decizia de necolaborare din 2004, trebuie precizat ca, in urma primirii in 2005 si 2006 a arhivei de la SRI, multe din verdictele date anterior au fost luate la reverificat. In aceste conditii, nu este exclus ca pe numele lui Predescu sa fi sosit documente noi, dar surse din CNSAS neaga acest lucru.
Verificarea judecatorilor CC a inceput in 2005 ca urmare a unei solicitari facute de MJ, sub semnatura Monicai Macovei, dar procedura a trenat. Legea 187 nu prevede verificarea din oficiu a magistratilor de la Curtea Constitutionala. In momentul de fata, ca urmare a scandalului izbucnit, membri ai Colegiului CNSAS spun ca verificarea trebuie finalizata in cel mai scurt timp, fiind "o prioritate". z
CULISE
Potrivit surselor noastre, informatiile prezentate de Geoana i-au fost "livrate" acestuia, dinspre PRM, ieri dimineata. PSD avea nevoie de aceasta lovitura de imagine pentru a se asigura ca suspendarea lui Traian Basescu nu va fi respinsa astfel de Parlament.
PLANURI
Se pare ca in perioada postsuspendare presedintele interimar Nicolae Vacaroiu sau Bogdan Olteanu va dispune inlocuirea directorului SRI George Maior, motiv pentru care PSD a si solicitat acest lucru. Geoana a declarat ca are mai multe informatii despre relatia lui Basescu cu SRI pe care "le va prezenta la timpul potrivit".

REPLICI
Maior spune ca Basescu nu a cerut informatii
Directorul SRI, George Maior, a respins categoric acuzatiile formulate de liderul PSD, Mircea Geoana, potrivit carora presedintele Traian Basescu ar fi solicitat informatii despre judecatorii Curtii Constitutionale. Inainte de a fi audiat de Comisia de control a activitatii SRI, Maior a declarat ca "nici un moment presedintele nu a cerut informari de acest gen serviciilor". In plus, George Maior a apreciat drept grav faptul ca SRI este atras intr-o astfel de problema.
Replica din partea Administratiei Prezidentiale a venit la scurt timp dupa iesirea lui Geoana. "Presedintele Romaniei, Traian Basescu, respinge categoric afirmatiile facute de liderul PSD Mircea Geoana. Aceste afirmatii sunt o incercare evidenta de a decredibiliza avizul negativ privind suspendarea sefului statului,
dat de Curtea Constitutionala, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă