12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportBătălia pe maidanezi s-ar putea muta la CCR

Bătălia pe maidanezi s-ar putea muta la CCR

Câinii fără stăpân vor fi ţinuţi în adăposturi timp de 14 zile lucrătoare, potrivit legii votate ieri. În primele şapte zile ei pot fi revendicaţi de către proprietari, după care pot fi adoptaţi de către persoane fizice sau juridice. După expirarea termenului de 14 zile, câinii care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi vor fi eutanasiaţi. Decizia de cu pricina se emite pentru fiecare câine în parte, de către o persoană împuternicită în acest sens de primar. Totuşi, eutanasierea poate fi amânată dacă primăriile dispun de resurse pentru a mai păstra animalele în padocuri. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 20 împotrivă  şi 23 de abţineri. Legea a fost sprijinită de PSD, PNL şi PSD în timp ce deputaţii PPDD au votat împotrivă sau s-au abţinut.  Camera Deputaţilor este for decizional, iar pentru a intra în vigoare legea trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

După votul final, reprezentanţii partidelor politice nu au ratat ocazia de a puncta electoral. ” Eu nu îmi doresc să mai văd vreodată în România vreo dramă ca cea a lui Ionuţ”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD). Totuşi, preşedintele Camerei putea să evite drama supunând legea la vot încă din 18 martie, atunci când Senatul a adoptat-o şi a trimis-o Camerei Deputaţilor. Democrat-liberalul Ioan Oltean a spus că, dacă această lege era votată în 2011, când a fost susţinută de PDL, nu se mai ajungea la incidentul în care un copil a murit muşcat de un câine. “Sper ca începând de astăzi expresia că nu mor oamenii când vor câinii să fie o realitate”, a adăugat el.

“E regretabil că am ajuns în situaţia să avem pe rol o lege prin care sunt omorâte în masă animalele pentru a masca incompetenţa primarului general şi a primarilor de sector”, a apreciat Daniel Fenechiu, liderul grupului PPDD.

Cum ar putea fi blocat proiectul

În momentul votului final, reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor, aflaţi în balcoanele sălii de plen au început să strige “Criminalilor!”. Printre adversarii modificărilor operate de deputaţi se numără chiar iniţiatorul formei iniţiale, fostul senator Marius Marinescu. El a anunţat că se va adresa Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională poate fi sesizată de 25 de senatori sau 50 de deputaţi, dar există şi altă variantă, dacă nu vor fi suficienţi parlamentari care să îşi asume demersul. Curtea Constituţională se pronunţă în privinţa excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în instanţă. Cu alte cuvinte, subiectul poate ajunge pe masa CCR în urma acţiunii unui avocat al unui ONG care este în proces cu o primărie legat de aplicarea legii.

Speranţa contestatarilor se leagă de o decizie de anul trecut a Curţii Constituţionale potrivit căreia eutanasierea câinilor se aplică doar ca ultimă soluţie, după ce restul au fost epuizate.

„Legiuitorul trebuie să stabilească o ordine de prioritate cu privire la aceste soluţii, iar soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen”,  se afirmă în decizia CCR.

Referirea la epuizarea celorlate soluţii, anterior eutanasierii, poate provoca numeroase controverse juridice. Adversarii legii invocă deja absenţa procedurii de sterilizare din actul normativ sau lipsa unor adăposturi la standarde europene.

Peste 200 de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi au protestat, ieri,  la intrarea în Palatul Parlamentului în timp ce parlamentarii votau Legea privind câinii fără stăpân. Protestatarii şi-au adus şi caâinii iar ca simbol al solicitărilor lor au venit cu un caţel uriaş gonflabil.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă