5.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSportBăsescu vrea să-i fure osul lui Blaga

Băsescu vrea să-i fure osul lui Blaga

Membrii grupării Blaga rămân reci la avertismentele lui Traian Băsescu şi îşi ascut săbiile pentru viitorul congres, în timp ce democrat-liberalii fideli Cotrocenilor regretă deteriorarea relaţiilor cu şeful statului.

Supărat că pierde controlul asupra partidului pe care l-a creat, Traian Băsescu a lansat marţi seară o serie de atacuri dure la adresa PDL, în general, şi a lui Vasile Blaga, în special. Secretarului general al partidului, aspirant la funcţia de preşedinte al PDL, şeful statului i-a recomandat să-şi „amâne foamea de putere”. În plus, preşedintele Băsescu a comentat într-o notă ironică o declaraţie recentă a lui Blaga, în care recomanda Guvernului să înceteze cu măsurile de austeritate pentru că s-ar putea „rupe aţa”. „Atât a înţeles el din nevoia de a stabiliza România”, a spus şeful statului. Vasile Blaga a refuzat însă să-i dea replica preşedintelui.

Răbufnirea lui Traian Băsescu la adresa fostului ministru de Interne vine pe fondul înteţirii luptelor interne din PDL, pe care Blaga şi oamenii săi au şanse mari să le câştige la finala din 14 mai (Convenţia Naţională a PDL). Din ce în ce mai izolat de şefii din Modrogan şi fără o alternativă la Emil Boc, Traian Băsescu încearcă de pe margine să împiedice garda veche din PDL să preia în totalitate frâiele partidului. El ar prefera aripa tânără, aşa-zis reformatoare – Theodor Baconschi, Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Traian Ungureanu – însă aceştia nu au nici suficientă susţinere în partid, nici destulă experienţă politică pentru a se putea impune.

„Doru e băiat bun, dar se aruncă”

În pofida impedimentelor şi a lipsei protectorilor, Theodor Baconschi se aventurează la aceste alegeri pentru funcţia numărul doi în PDL: „Cred că ar trebui să fiu unul dintre prim-vicepreşedinţii echipei naţionale de conducere ca să avem argumente pentru a recredibiliza partidul în forţă”. El va avea însă nevoie de o derogare de la statut privind vechimea în partid pentru a putea candida.

„N-are nici o şansă”, au replicat actualii lideri ai PDL. „Doru e băiat bun, dar se cam aruncă. Face o mare greşeală”, au mai spus aceştia pentru RL, sub protecţia anonimatului. Ca să poată accede la funcţiile de conducere de la vârful partidului, intelectualii lui Traian Băsescu ar trebui să susţină moţiunea unui candidat la preşedinţia PDL. Deocamdată nici un nume nu pare să se muleze pe ideile reformatorilor. „Se simte deja o undă de tensiune în partid, iar pe mine nu mă interesează luptele între persoane, ci proiectele cu care vin acestea. Şi deocamdată nu am văzut asemenea proiecte. Noi avem profilul perfect de lider, dar încă îl mai căutăm”, a declarat pentru România Liberă, deputatul Sever Voinescu, aspirant, şi el, la o funcţie în Biroul Permanent. În accepţiunea sa, liderul ideal este cel care ar aşeza partidul definitiv pe dreapta şi care ar susţine introducerea criteriilor de integritate în statut, enunţate de Monica Macovei.

Doar Emil Boc ar putea susţine o moţiune pe placul reformatorilor, dar şansele ca el să mai candideze sunt aproape spre zero. Şi Elena Udrea, una dintre susţinătoarele criteriilor de integritate, a ieşit pe tuşă pentru moment, întrucât candidatul propus de ea, Gheorghe Falcă, a făcut deocamdată un pas înapoi.

Supărat pe PDL şi nu prea

Şansa ca oamenii preşedintelui să intre în conducerea PDL ar fi o eventuală mediere a lui Traian Băsescu, care s-a arătat deschis să se aşeze la masă cu toţi liderii de filiale şi să-i sfătuiască pe tema alegerilor. Asta, deşi, în acelaşi interviu de la TVR, afirmase că va rupe „punţile” cu PDL din cau¬za votului negativ din Camera Deputaţilor pe dosarul lui Dan Păsat. Cu aceeaşi ocazie, Băsescu a subliniat că de acum încolo nu va mai participa la întâlnirile parlamentarilor PDL: „Ştiu că nu mai pot avea speranţe să-i rog prea mul¬te lucruri”. Dacă apropiaţii lui Blaga, precum Radu Berceanu, au comentat ironic sau cu răceală intervenţia preşedintelui, Elena Udrea s-a grăbit să-şi însuşească criticile: „Nemulţumirea pe care a afişat-o preşedintele aseară faţă de PDL este justificată. A girat politic pentru noi. Fără Traian Băsescu, singuri împotriva lui Vîntu, Voiculescu sau Patriciu, PDL nu ar fi condus”.

Cele mai citite

Republica Moldova, dependentă de energia furnizată de România

În primele 20 de zile ale anului 2025, România a furnizat aproximativ 60% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova Această contribuție semnificativă vine...

Averea miliardarilor urcă la niveluri record

În timp ce averile miliardarilor explodează, 44% din populația lumii trăiește sub pragul sărăciei de 6,85 USD pe zi Averea cumulată a miliardarilor a atins...

România, dependentă de importuri pentru multe alimente de bază

În 2023, România a reușit să producă mai multe cereale, ouă, carne de oaie și leguminoase boabe decât a consumat, dar dependența de importuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă