6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu vrea măsuri mai clare pentru absorbţia fondurilor UE

Băsescu vrea măsuri mai clare pentru absorbţia fondurilor UE

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut premierului Emil Boc şi mai multor miniştri prezenţi, miercuri, la Palatul Cotroceni, să stabilească măsuri clare de creştere a volumului de absorbţie a fondurilor UE, fără să se discute şi de o eventuală remaniere, au declarat pentru Mediafax surse politice.

“A fost o discuţie tehnică, prin care s-a dorit ca pentru fiecare ministru să fie stabilite măsuri concrete şi mai eficiente de creştere a volumului de absorbţie a fondurilor europene. Nu s-a discutat şi de o eventuală remaniere”, au afirmat sursele citate.

Premierul Boc a plecat la Cotroceni imediat după şedinţa de miercuri a Guvernului, care a durat doar o oră şi jumătate, fiind una dintre cele mai scurte din actualul mandat.

Surse oficiale au declarat că miniştrii au discutat puţine acte normative şi au analizat în sinteză stadiul absorbţiei fondurilor europene. Potrivit surselor citate, comitetul interministerial pentru absorbţia fondurilor europene se va reuni joi într-o nouă şedinţă, după analiza efectuată săptămâna trecută.

O întâlnire între şeful statului şi premier pe tema fondurilor UE a avut loc şi săptămâna trecută, la Guvern. După acea discuţie, premierul Emil Boc le-a reproşat miniştrilor că nu şi-au respectat angajamentele privind creşterea volumului de fonduri europene atrase, asumate inclusiv în şedinţa de guvern la care a participat şi preşedintele, şi le-a cerut explicaţii, solicitând şi un raport pe această temă.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj, că absorbţia fondurilor europene este un criteriu pentru remanierea guvernamentală, dar că o remaniere nu se dezbate public, ci se anunţă la momentul potrivit.

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat, vineri, că miniştrii care nu au făcut performanţă trebuie remaniaţi, însă numai premierul decide acest lucru, ea adăugând că “întotdeauna găseşti pe cineva care să facă măcar cât ai făcut tu” şi că inclusiv la ministerul ei se putea face mai mult. Şi secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că se discută în partid despre remaniere, dar această “chestiune este exclusiv” sarcina premierului.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miniştrilor, la o şedinţă de guvern în luna iunie, să se gândească dacă mai pot face parte din Cabinet după prima jumătate a anului, în cazul în care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbţiei fondurilor UE şi al investiţiilor în domeniile pe care le gestionează. El a arătat că modul în care sunt realizate investiţiile finanţate inclusiv din fonduri UE ar trebui să reprezinte principalul reper pentru miniştri în a considera dacă mai pot face parte dintr-un guvern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă