Presedintele Basescu da mesaje optimiste din Israel despre situatia economica a tarii. Liberalii cred insa ca tara e in plina criza si ca Guvernul ignora directiile de relansare a economiei.
Presedintele Basescu a afirmat ieri la intalnirea cu comunitatea romaneasca din Israel ca situatia economica din tara "nu este nici mai rea, nici mai buna decat a altor state europene afectate de criza economica" si ca Romania nu se afla in nici un caz intr-o situatie de derapaj economic. "Chiar daca noi, acasa, nu recunoastem intotdeauna, Romania progreseaza, se schimba, se modernizeaza. Poate nu atat de mult pe cat am dori, dar este o alta tara decat cea din 1990, alta tara fata de cea din 2000 si am convingerea ca in 2010 va fi alta tara decat cea din 2005. Progresam, aceasta este realitatea, pentru ca, in conditii democratice, orice natiune progreseaza", a spus seful statului. Tabara liberala a lansat insa semnale negative in privinta insanatosirii economiei. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a aratat ca nu-i sfatuieste pe oamenii de afaceri sa ia credite la nivelul actual de dobanda.
El a aratat ca nivelul dobanzilor face ca nivelul bancar sa nu isi poata indeplini functia vitala, si anume finantarea economiei. Liderul PNL, Crin Antonescu, considera ca actuala criza poate fi trecuta cu bine daca Romania urmeaza trei directii: statul minimal, taxe in favoarea prosperitatii, respectiv cota unica de 10% si TVA de 15%, precum si descentralizare reala. Omul de afaceri, principalul finantator al PNL, Dinu Patriciu, apreciaza ca mediul de afaceri si politicienii trebuie sa stie sa foloseasca "oportunitatea" crizei. "Sa existe libertate economica, taxare redusa, un mediu stabil si profitabil, asta e treaba politicienilor. In rest, sa ne lase in pace! Iadurile fiscale sunt statele actuale, pentru ca ele incearca sa stoarca de la contribuabili cat mai mult cu putinta. Statul trebuie sa fie un arbitru in ceea ce se intampla in toate domeniile productive", a spus Patriciu. Omul de afaceri a pledat pentru instituirea statului minimal, precizand ca statul nu are ce face decat sa fie un arbitru, dar si ca piata e globala, "e deasupra natiunilor".