21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportBăsescu speră în posibilitatea unei vizite apropiate a Papei Benedict în România

Băsescu speră în posibilitatea unei vizite apropiate a Papei Benedict în România

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, marţi, în posibilitatea unei vizite apropiate a Papei Benedict XVI în România, cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni a unei delegaţii a episcopilor catolici italieni, potrivit Mediafax.

 

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi-a exprimat speranţa în posibilitatea unei vizite apropiate a Sanctităţii Sale Papa Benedict XVI în România”, se arată într-un comunicat transmis de Preşedinţie cu privire la întrevederea şefului statului cu delegaţia condusă de monseniorul Vincenzo Paglia, episcop de Terni-Narni-Amelia.

De asemenea, preşedintele Băsescu i-a mulţumit monseniorului Vincenzo Paglia pentru vizită şi şi-a exprimat încrederea în continuarea bunei colaborări dintre România şi Sfântul Scaun, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Cu ocazia acestei întrevederi, preşedintele României şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul acordat de Biserica Romano-Catolică comunităţilor româneşti din Italia şi a apreciat atitudinea fraternă a Vaticanului.

„Mă bucură foarte mult întâlnirea noastră. Mă bucură foarte mult nu numai pentru că avem ocazia să schimbăm puncte de vedere, dar este pentru mine o ocazie să vă mulţumesc mult tuturor pentru sprijinul pe care îl daţi comunităţii româneşti din Italia”, li s-a adresat Băsescu episcopilor italieni, la începutul întrevederii cu aceştia de la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că prin sutele de lăcaşuri de cult puse la dispoziţia românilor din Italia s-a asigurat păstrarea unităţii acestei comunităţi, iar Vaticanul a acordat un sprijin constant emigranţilor români din Peninsulă.

„Faptul că în Italia au fost puse la dispoziţia românilor, ortodocşi sau catolici, sute de biserici a permis comunităţii româneşti să stea unită şi vă mulţumim mult pentru acest lucru. Este un gest de generozitate faţă de români şi în acelaşi timp nu putem să nu observăm sprijinul constant pe care Vaticanul l-a dat migranţilor români”, a spus Băsescu.

Şeful statului a mai spus că România împărtăşeşte viziunea Bisericii Catolice legată de importanţa valorilor pe care familia le cultivă în societate şi că este preocupată de modul în care familia este afectată de fenomenul actual al migraţiei, relatează Preşedinţia.

Atât preşedintele României, cât şi reprezentanţii delegaţiei episcopilor catolici italieni şi-au exprimat convingerea că, în contextul pluralismului religios, cultural şi etnic care caracterizează lumea contemporană, avem nevoie să cultivăm dialogul şi cunoaşterea, în spiritul solidarităţii şi al respectului reciproc, mai evidenţiază comunicatul menţionat.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat Papei Benedict o invitaţie de a vizita România încă din 2008. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi declara în ianuarie 2011 că diplomaţia română lucrează pentru o vizită a Papei în România, reamintind că pentru aceasta este în primul rând nevoie de o invitaţie din partea Patriarhului.

„Lucrăm cu instrumentele diplomaţiei. Invitaţia trebuie să vină în primul rând din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care, de îndată ce va primi acordul Sfântului Sinod în acest sens, va face demersurile”, a spus Baconschi atunci.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, declara, cu ocazia unei vizite la Bucureşti în octombrie 2011, că împărtăşeşte interesul părţii române pentru realizarea unei vizite în ţara noastră a Suveranului Pontif.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă