19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportBasescu recunoaste esecul major al referendumului si critica PD

Basescu recunoaste esecul major al referendumului si critica PD

Presedintele Basescu isi asuma esecul pentru referendum batand insa obrazul PD pentru lipsa de mobilizare in campanie. Visurile lui Mircea Geoana de a deveni premier sunt spulberate de seful statului: "Sa nu isi faca iluzii!"
Partidul Democrat poate sa treaca pe varianta proiectului de lege privind votul uninominal propusa de PSD in anul 2005, a afirmat presedintele Basescu intr-un interviu pentru BBC si Hotnews.ro. seful statului a admis ca, din perspectiva asteptarilor personale, rezultatul referendumului reprezinta un esec majore aratand ca in extremis, daca nu va reusi sa convinga partidele ca cele aproape patru milioane de voturi trebuie luate in considerare, nu exclude posibilitatea declansarii unui nou referendum. Basescu a subliniat ca diferentele nu sunt mari, atat in proiectul democratilor, cat si cel al social-democratilor. "Una, prin care proiectul PD-ului reduce cu 70 numarul de parlamentari. si cea de-a doua, proiectul PD-ului valideaza mandatul la primul tur, daca se prezinta jumatate plus unu din lista, iar proiectul PSD-ului valideaza mandatul din primul tur daca un candidat obtine jumatate plus unu din cei care s-au prezentat. Mie mi se pare mai rezonabila propunerea PSD-ului", a spus Basescu. Echipa democrata a fost mustrata de seful statului pentru faptul ca nu a mobilizat electoratul lor traditional din mediul urban, dar si pentru faptul ca nu a reusit sa functioneze cu o echipa de campanie in sustinerea obiectivelor. In privinta vizitei sale nocturne la sediul de campanie al PD, in seara de 25 noiembrie, Basescu a respins faptul ca ar fi cerut caderea capetelor din partid. "Pentru ca eu asta le-am spus: n-am obtinut cat am vrut, dar e foarte bine. Ati devenit primul partid. Am si facut remarca: la referendum a fost, de asemenea, neasteptat de slaba prezenta, dar la vremea aceea mi-aduc aminte ca am spus: 90%, deci peste patru milioane, sunt de acord cu votul uninominal, ganditi-va ce facem pentru cei patru milioane! Le-am spus: salut, noroc, la revedere, va mai sun din Spania!".
Atacul prezidential a fost tintit pe liderul PSD, Mircea Geoana "vesnicul prim-ministru". Basescu a avertizat ca in timpul mandatului sau liderul PSD, Mircea Geoana, nu va fi premier cata vreme se arata dezinteresat de probleme importante precum Pactul pentru educatie. Cat priveste seful diplomatiei, Adrian Cioroianu, protagonist al unui sir intreg de gafe, Basescu a afirmat ca acesta are un "urias deficit de educatie". seful statului a explicat ca a avut cateva discutii cu el, care l-au convins in privinta aceasta. "Imediat ce ii spune presedintele un lucru, incearca sa demonstreze cat de bine il stie el si vorbeste de zece ori mai mult decat presedintele", a spus Basescu.

» Chiuariu si Pacuraru, in analiza

Intrebat daca va viza urmarirea penala a ministrilor Justitiei si Muncii, Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru, seful statului a declarat ca va trebui sa fie analizata hotararea Curtii Constitutionale despre Comisia speciala. "Dupa ce imi va veni hotararea de la Curtea Constiutionala, va trebui sa analizam care este miezul ei. Vom vedea ce rezulta din decizia CC si vom actiona in consecinta. (…) Trimiterea in ancheta penala a unui ministru este un atribut strict al presedintelui", a spus Basescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă