Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Congresul avocaţilor, că politicul trebuie să înţeleagă că justiţia, cu cei trei piloni ai ei – judecători, procurori, avocaţi – este intangibilă din punct de vedere al traficului de influenţă, informează Mediafax.
„Sunteţi avocaţi şi cred că v-aţi săturat şi dumneavoastră auzind la televizor cui i s-au mai făcut dosare politice. Ştiţi foarte bine că în ele nu există nimic politic, eu nu ştiu un dosar care să fi fost făcut la comandă. În schimb, ştiu foarte mulţi politicieni care cred că se mai poate interveni în dosare în justiţia din România, că se mai poate interveni la un judecător sau la un procuror”, a spus Băsescu, în intervenţia sa la Congresul avocaţilor.
Preşedintele a apreciat că, „dacă avem o restanţă în evoluţia mentalităţii cuiva, această restanţă este la politicieni”.
Citeşte şi Traian Băsescu, la Congresul Avocaţilor: Avocatura, o meserie în care sistemul de piaţă a reuşit
„Ei încă mai cred că justiţia se face cu influenţă, că se rezolvă dosare cu influenţă, că se aranjează decizii ale judecătorilor cu influenţă. V-o spune un om care trăieşte pe pielea lui această intenţie de trafic de influenţă, chiar în discuţii cu preşedintele, din partea unor politicieni: «aş vrea să aranjăm dosarul cutare, aş vrea să iasă rezoluţia cutare». Sigur că mă uit cu jenă şi cu un sentiment pe care n-aş vrea să-l exprim în cuvinte, pentru că înseamnă că sunt politicieni care n-au înţeles nimic din ultimii 10-15 ani de când încercăm reformarea justiţiei”, a adăugat el.
Potrivit preşedintelui Băsescu, „primul lucru la care trebuie să ajungem atât de repede cât se poate este schimbarea mentalităţii politicului”.
„Politicul trebuie să înţeleagă faptul că justiţia, cu cei trei piloni ai ei – judecător, procuror, avocat – este intangibilă din punct de vedere al traficului de influenţă, al influenţării deciziei”, a menţionat Traian Băsescu.
Şeful statului a adăugat că este important ca politicul să înţeleagă acest lucru pentru că, „tot nădăjduind în influenţa politică în justiţie, acest sentiment se transmite şi omului de rând”. „Omul de rând ajunge să creadă că se pot obţine decizii favorabile în justiţie chiar şi atunci când nu are dreptate”, a opinat el.
„Este, cred, o zonă în care dumneavoastră, avocaţii, vă puteţi asuma mai mult, chiar prin ieşirile publice pe care adesea avocaţi importanţi le au după ce ies din sala de judecată sau după ce se prezintă cu clientul lor în faţa procurorului”, a mai spus Băsescu.