18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Odată cu Vaclav Havel s-a stins o mare conştiinţă a timpului...

Băsescu: Odată cu Vaclav Havel s-a stins o mare conştiinţă a timpului nostru

Preşedintele Traian Băsescu declară că odată cu Vaclav Havel “s-a stins o mare conştiinţă a timpului nostru” şi apreciază că prezenţa fostului preşedinte ceh în România a fost un semn de preţuire şi încredere în potenţialul românilor de a construi împreună o societate liberă, solidară, democratică, scrie Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel.

“Odată cu Vaclav Havel s-a stins o mare conştiinţă a timpului nostru. Atât în confruntarea cu totalitarismul, cât şi în perioada construirii democraţiei, vocea sa a fost întotdeauna vocea libertăţii, o consecventă pledoarie în favoarea unicităţii persoanei umane şi a vocaţiei sale morale. Vaclav Havel a fost privit cu admiraţie şi speranţă de toţi cei care, în Europa Centrală şi de Est, îşi doreau căderea regimului comunist. Capacitatea sa politică de a exprima caracterul inalienabil al drepturilor omului şi aspiraţia cetăţenilor spre o societate democratică, realizând o tranziţie fără violenţă, l-a făcut să devină un simbol al raţiunii care poate înfrânge teroarea şi al curajului care ştie să depăşească teama. Prezenţa preşedintelui Havel în România a fost un semn de preţuire, de susţinere şi încredere în potenţialul românilor de a construi împreună o societate liberă, solidară şi democratică. Opera sa de scriitor şi reflecţia sa de om de stat rămân pentru noi şi generaţiile viitoare o întrupare fără egal a spiritului civic european”, se arată în mesajul şefului statului, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al “Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă