Preşedintele Traian Băsescu declară că odată cu Vaclav Havel „s-a stins o mare conştiinţă a timpului nostru” şi apreciază că prezenţa fostului preşedinte ceh în România a fost un semn de preţuire şi încredere în potenţialul românilor de a construi împreună o societate liberă, solidară, democratică, scrie Mediafax.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel.
„Odată cu Vaclav Havel s-a stins o mare conştiinţă a timpului nostru. Atât în confruntarea cu totalitarismul, cât şi în perioada construirii democraţiei, vocea sa a fost întotdeauna vocea libertăţii, o consecventă pledoarie în favoarea unicităţii persoanei umane şi a vocaţiei sale morale. Vaclav Havel a fost privit cu admiraţie şi speranţă de toţi cei care, în Europa Centrală şi de Est, îşi doreau căderea regimului comunist. Capacitatea sa politică de a exprima caracterul inalienabil al drepturilor omului şi aspiraţia cetăţenilor spre o societate democratică, realizând o tranziţie fără violenţă, l-a făcut să devină un simbol al raţiunii care poate înfrânge teroarea şi al curajului care ştie să depăşească teama. Prezenţa preşedintelui Havel în România a fost un semn de preţuire, de susţinere şi încredere în potenţialul românilor de a construi împreună o societate liberă, solidară şi democratică. Opera sa de scriitor şi reflecţia sa de om de stat rămân pentru noi şi generaţiile viitoare o întrupare fără egal a spiritului civic european”, se arată în mesajul şefului statului, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.
Artizan al „Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.
Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.
O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.
Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.
În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.
În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.