30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportBăsescu: Nu se poate atribui un contract prin lege, iar jurisprudenţa CC...

Băsescu: Nu se poate atribui un contract prin lege, iar jurisprudenţa CC confirmă acest lucru

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că niciun contract nu se poate atribui prin lege, iar acest lucru este confirmat de jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

„Constituţia nu permite ca Parlamentul să ia decizii prin lege legat de o companie”, a spus Băsescu, după care a menţionat că jurispridenţa CCR nu permite, în baza art. 1, alin. 4, ca Legislativul să se amestece în atribuţiile Executivului.

Preşedintele a menţionat că declaraţiile premierului despre alte privatizări făcute prin lege sunt false. Şeful statului a menţionat de privatizările Rompetrol şi Petrom, care nu au ajuns la CCR, pentru că sigur ar fi fost respinse. De asemenea, Băsescu a menţionat că legile de exploatare a zăcământului de la Roşia Montană au fost promulgate de către Ion Iliescu

Îmi atribuie mie promulgarea acestor legi – o minciună specifică premierului Ponta„, a mai spus Băsescu.

Citeşte şi Băsescu: Dacă Ponta vrea să fie premier, să renunţe la ŞMECHERIE

Preşedintele a adăugat că, la primirea legii pentru Roşia Montană, a decis să retrimită proiectul în Parlament, fiindcă avea ”erori mari” de constituţionalitate, dar legea i-a fost trimisă, pentru a doua oară, în aceeaşi formă, astfel că a Băsescu a direcţionat legea către CCR.

CCR a zis că după 12 ani (de la OUG care reglemntare exploatăriile de la Roşia Montană – n.r.), solicitarea e tardivă, datoria era deja transformată în acţiune. CCR  nu s-a mai putut pronunţa”, a declarat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că premierul ”nu s-a limitat doar la această încălcare a Constituţiei”, cu proiectul de exploatare de la Roşia Montană, ci, de asemenea, a acordat RMGC  dreptul de a face exproprieri.

Este neconstituţional ca o firmă privată să facă exproprieri de interes public”, a adăugat preşedintele, menţionând că resursele naturale ale statului constituie proprietate publică.

Citeşte şi Băsescu: Aurul poate rămâne în România, dacă BNR l-ar cumpăra

O altă ”neconstituţionalitate” a Guvernului Ponta este, potrivit lui Băsescu, prelungirea licenţei de exploatare de la cinci la 20 de ani, pentru că termenul de cinci ani permitea statului verificarea stadiului exploatărilor, dar şi a respectării normelor de mediu.

Tot în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele a declarat că îşi va face atribuţiile de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la astfel de proiecte de lege.

Nu voi mai sta spectactor, cum a stat Iliescu la privatizarea Rompetrol şi Petrom. Nu voi fi părtaş la un act ilegal, (…) am obligaţia să veghez la constituţionalitatea proiectelor de lege”, a explicat şeful statului.

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...
Ultima oră
Pe aceeași temă