14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSportBăsescu: Legea nu permite Guvernului să îi scoată de pe liste pe...

Băsescu: Legea nu permite Guvernului să îi scoată de pe liste pe românii cu domiciliul în străinătate

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că nicio lege nu permite Guvernului să scoată de pe listele electorale pe românii cu domiciliul sau rezidenţa în străinătate, el arătând că la referendum de fapt ar fi trebuit incluşi pe listă şi 460.000 de români cu locuinţă în afara ţării, potrivit Mediafax.

“Dacă s-ar face corect cifra electorală pentru destituirea preşedintelui, ea îi include pe cei 18,3 milioane din listele permanente pentru alegerile locale plus cei 460.000 de cetăţeni români care au domiciliu în străinătate”, a argumentat Băsescu, într-o declaraţie susţinută duminică la sediul său de campanie.

De asemenea, el a arătat că cifra de 18,3 de milioane de alegători folosită pentru lista electorală de la scrutinul de pe 29 iulie este aceeaşi de la alegerile locale din iunie, iar BEC a validat-o, însă în mod normal ar fi trebuit incluşi, potrivit Constituţiei, legii pentru alegerea preşedintelui şi a legii referendumului, şi cei 460.000 de cetăţeni români care au oficial, în baza datelor de la Evidenţa Populaţiei din România, domiciliul declarat în străinătate.Cvorumul când vine vorba de alegerea sau destituirea preşedintelui este format din toţi cetăţenii României, indiferent unde locuiesc (…) Guvernul este într-o oareşicare belea dacă citeşte legea preşedintelui şi legea referendumului”, a afirmat, duminică, Băsescu.

Totodată, el s-a arătat convins că judecătorii CC nu vor putea modifica cifra electorală de 18,3 milioane confirmată la BEC.

“Guvernului îi recomand să nu mai încerce să mistifice legea pentru că la momentul adevărului sunt convins că judecătorii CC vor citi legea şi nu vor putea să modifice nici cifra electorală dată la BEC, iar Guvernul nu va putea nici să explice CC că pentru demiterea preşedintelui au scos din lista permanentă i-au scos pe cei care nu sunt în ţară. Nu există justificarea să reduci artificial legea. Guvernul s-a pus într-o situaţia penibilă faţă de toată lumea”, a spus preşedintele suspendat.

Cele mai citite

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina a pierdut peste 31.000 de soldați în cei doi ani de război

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea...

Fiul unui director din Consiliul Județean Buzău, mort într-un accident rutier

Un tânăr din Buzău, fiul unui director din Consiliul Județean, a murit cu câteva ore înainte să împlinească vârsta de 24 de ani!...

Numărul bugetarilor a crescut cu peste 13.500 anul trecut, ajungând la aproape 1,3 milioane de angajați

Numărul bugetarilor din România a crescut, anul trecut, cu peste 13.500 de posturi, ajungând la aproape 1,3 milioane de persoane. Majoritatea erau angajaţi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă