19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportBăsescu invită marţi partidele parlamentare la consultări

Băsescu invită marţi partidele parlamentare la consultări

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri că a convocat partidele politice la consultări, marţi, de la ora 12, pentru a prezenta concluziile Consiliului European de toamnă la care a participat şi a discuta despre perspectivele relaţiei cu FMI şi intrarea României în spaţiul Schengen, informează NewsIn.

„Importanţa acestui Consiliu reclamă o discuţie cu toate partidele politice. De aceea am vrut să prind o oră cât mai avansată, (…) pentru a transmite tuturor partidelor o invitaţie la discuţii, la consultări, pentru marţi la ora 12, pe trei teme pe care le consider extrem de importante”, a spus şeful statului, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European de toamnă de la Bruxelles.

Băsescu a spus că în cadrul întâlnirii cu partidele va prezenta o informare cu privire la concluziile Consiliului, care, în opinia sa, „trebuie să schimbe comportamentul tuturor partidelor dacă vor să arate responsabilitate şi dacă vor să mai păstreze o urmă de aer european”. O altă temă de discuţie va fi perspectiva relaţiei cu FMI, tot în lumina concluziilor acestui Consiliu, şi perspectivele de aderare la spaţiul Schengen şi corelarea cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie.

„Sunt trei teme de interes naţional şi responsabilitatea pentru atingerea obiectivelor în aceste trei subiecte propuse avem toţi, şi ca instituţii şi ca oameni politici, iar Parlamentul şi partidele sunt fundamental responsabile în îndepliniarea obligaţiilor care decurg din acest Consiliu pentru România”, a arătat şeful statului.

Uniunea Naţională pentru Progresul României va participa la consultările de marţi de la Cotroceni, fiind reprezentată de către Gabriel Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu.

„Conducerea UNPR va participa marţi, 2 noiembrie, la Palatul Cotroceni, la discuţia propusă de preşedintele României, Traian Băsescu, pe teme privind deciziile Consiliului European, perspectiva relaţiilor cu FMI şi probleme legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de accesul în Spaţiul Schengen”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al UNPR.

Crin Antonescu a declarat că PNL nu va participa la consultări cu preşedintele Traian Băsescu pe tema concluziilor Consiliului European, a perspectivelor relaţiei cu FMI şi a perspectivelor aderării la spaţiul Schengen din cauză că partenerul de discuţii este neserios.

„Sunt teme, importante, sunt teme serioase, însă partenerul de discuţie nu este serios. Noi la consultări cu preşedintele nu mai mergem decât în următoarele cazuri: consultări pentru alcătuirea unui nou Guvern, consultări pentru dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate, sau, Doamne fereşte, situaţii speciale, catastrofe naturale, şi nu catastrofe artificiale, cum ar fi Guvernul Boc”, a afirmat Crin Antonescu.

PSD nu a decis încă dacă va merge la Cotroceni sau nu. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a precizat, pentru NewsIn, că social-democraţii se vor decide luni, în şedinţa BPN, dacă participa la consultările convocate de preşedinte.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă