10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu i-a solicitat preşedintelui Kazahstanului onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol

Băsescu i-a solicitat preşedintelui Kazahstanului onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol

Preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire bilaterală cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, în cadrul summit-ului OSCE, solicitându-i acestuia onorarea integrală a creanţei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare faţă de statul român, informează NewsIn.

La întrevederea cu preşedintele Nazarbaev, şeful statului a transmis aprecierea pentru modul în care a fost organizată reuniunea de la Astana de către partea kazahă, în calitatea sa de Preşedinte în Exerciţiu a OSCE în acest an. În ceea ce priveşte relaţiile economice, preşedintele Băsescu a solicitat onorarea integrală a creanţei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare faţă de statul român, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

La summit-ul OSCE, Traian Băsescu a mai avut o întrevedere bilaterală şi cu vicepremierul Marii Britanii, Nick Clegg, cei doi interlocutori aborând perspectiva consolidării parteneriatului strategic, precum şi teme din agenda internaţională, cu accent asupra stabilizării şi securizării Afganistanului.

Şeful statului a discutat şi cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, abordând problematica comunităţilor româneşti din statele vecine României şi necesitatea ca acestea să se bucure de un tratament egal cu cel oferit minorităţilor naţionale în România. Preşedintele Băsescu a salutat activitatea desfăşurată de reprezentantul OSCE.

Preşedintele României şi rabinul Andrew Baker, reprezentantul personal al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE pentru combaterea antisemitismului, au evocat eforturile semnificative ale ţării noastre privind recunoaşterea Holocaustului. Preşedintele Băsescu a subliniat importanţa responsabilităţii care revine statelor în educarea tinerei generaţii privind combaterea extremismului, antisemitismului, xenofobiei, rasismului, discriminării şi intoleranţei, în general.

Băsescu a discutat şi cu preşedintele BERD, Thomas Mirrow, trecând în revistă proiectele dezvoltate de banca europeană în România, precum şi analiza posibilităţii de derulare de noi programe în domeniul infrastructurii, se mai arată în comunicat.

În perioada 1-2 decembrie 2010, preşedintele Românei, Traian Băsescu, a participat la cel de-al VII-lea Summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a avut loc la Astana, în Republica Kazahstan. Evenimentul a avut şi un caracter aniversar având în vedere faptul că în acest an se împlinesc 35 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki şi 20 de ani de la adoptarea Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă