11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSportBăsescu: După măsurile din 2010 avem satisfacţia şi suntem mândri că am...

Băsescu: După măsurile din 2010 avem satisfacţia şi suntem mândri că am fost buni manageri ai ţării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că după măsurile luate în 2010 este mândru şi are satisfacţia pentru faptul că politicienii de la acel moment s-au dovedit buni manageri ai ţării, economia menţinându-se pe un ritm de creştere, inclusiv în acest an, când creşterea va fi de peste 1 procent, informează Mediafax.

“Scopul nostru este să luăm decizii corecte la momentul potrivit şi după dificultăţile extraordinare din 2010, în 2011 România a început creşterea (economică, n.r.). O creştere de 2,2 procente a fost suficient de ridicată, dacă ne uităm la creşterea din Uniunea Europeană. În 2012 a fost un an cu creştere, în 2013 va fi un an cu creştere, nu una substanţială, dar va fi o creştere de peste 1 procent”, a susţinut şeful statului, la Gala de premiere a echipelor câştigătoare la Campionatul mondial de strategie şi management organizat de Global Management Challenge Romania.

“În aceste zile avem satisfacţia că la momentul potrivit am fost buni manageri ai ţării noastre. Bineînţeles că niciun jurnalist nu va recunoaşte acest lucru, dar trebuie să admit că sunt mândru de realitatea că alte 20 de ţări sunt în proceduri pentru deficit excesiv, iar România va fi prima ţară înapoi pe traiectorie”, a susţinut Băsescu.

El a menţionat că în condiţiile în care România are un deficit bugetar de 2,5% în cash, respectiv 2,85% deficit pe ESA, situaţia bugetară este echilibrată şi şansele de creştere depind de Guvern, dacă va lua deciziile corecte în perioada următoare.

Băsescu a mai afirmat că lecţia crizei din România a fost legată de “obiceiurile proaste”. ‘A fost un prost obicei să crezi că poţi cheltui pentru o perioadă mai lungă mai mult decât poţi produce. Un alt obicei prost, care a fost desfiinţat de măsurile luate în 2010 a fost în legătură cu soluţiile care ar fi putut determina dezechilibre macro-economice”, a susţinut preşedintele.

El a amintit momentul negocierilor cu FMI, când, în urma consultărilor cu Guvernul şi BNR, a refuzat creşterea cotei unice, precizând că motivul a fost legat de faptul că o creştere a taxelor ar fi adâncit criza.

“A fost decizia corectă, şi nu a fost neapărat o decizie politică, cât mai degrabă una managerială. Pentru că în acele momente, când am decis să transferăm costurile crizei către populaţie şi nu către economie, ne-a permis să reechilibrăm ţara în opt luni de zile. Nu a fost o decizie pe care politicienii sunt pregătiţi să o ia în fiecare zi, a fost o decizie care a generat costuri politice enorme, mari dezamăgiri în populaţie, dar a fost o decizie care ne-a făcut mândri că am reechilibrat ţara”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că acest episod dovedeşte faptul că uneori “măsurile neplăcute” pot salva o companie, şi în mod similat pot salva o ţară. “Un manager, un politician de top trebuie să ia decizii în termenii realităţii şi nu în termenii visurilor”, a mai declarat preşedintele.

Cele mai citite

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă