26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu despre refuzul de reducere a numărului parlamentarilor: Reflex de conservare a...

Băsescu despre refuzul de reducere a numărului parlamentarilor: Reflex de conservare a privilegiilor

Preşedintele Băsescu a declarat că refuzul de a se accepta reducerea numărului de parlamentari la 300 reprezintă “reflexul permanent al clasei politice de a-şi prezerva privilegiile”, el menţionând totodată că trebuie să discute cu coaliţia despre ceea ce se poate face fără modificarea Constituţiei, potrivit Mediafax.

“Măcar unul din obiectivele referendumului ar trebuie realizate, dacă nu se poate revizui Constituţia pentru Parlament unicameral pentru că nu vor partidele. Măcar venirea pe un număr de 300 de parlamentari ar trebui să se facă, asta cu atât mai mult cu cât există o iniţiativă legislativă în acest sens depusă în Parlament”, a spus preşedintele.

El a explicat că nu are importanţă cui aparţine această iniţiativă, deoarece reprezintă “jumătate din rezultatul referendumului”.

“Parlamentarii ar trebui să ştie că le va fi foarte greu să se ducă în alegerile din 2012, să ceară voturi, pe fondul realităţii că nu au respectat votul din 2009 al cetăţenilor. Şi fiecare va trebui să explice”, a spus Băsescu.

Întrebat cum îşi explică atitudinea potrivit căreia se fac economii comasând alegerile, dar nu se fac economii reducând numărul de parlamentari, preşedintele a spus: “Este reflexul permanent al clasei politice de a-şi prezerva privilegiile”. “S-au făcut reduceri peste tot în aparatul de stat, în administraţiile locale. Parlamentarii nu vor. Ei nu sunt parte a realităţilor acestei ţări. Sau partidele, mă rog”, a comentat el.

“Este clară însă ideea că parlamentarii – în special cei din Opoziţie – resping ideea revizuirii Constituţiei. De asemenea UDMR-ul, care face parte din coaliţie, respinge ideea revizuirii Constituţiei. Or revizuirea Constituţiei nu se poate face decât cu 66% din voturile din Parlament. Ceea ce înseamnă că PDL-ul, cu UNPR-ul şi cu minorităţile nu au cum s-o facă”, a spus el..

Preşedintele a adăugat că reducerea numărului de parlamentari şi schimbarea sistemului de vot s-ar putea face şi fără modificarea Constituţiei. “Dar şi aici au divergenţe. UDMR-ul vrea cu o parte aleşi uninominal, altă parte pe liste. Or noi ar trebui să facem paşi înainte pentru votul uninominal curat. S-a introdus votul uninominal curat, într-un singur tur la primari. Dar nu se poate introduce la parlamentari. De ce? (…) Eu încă nu mi-am pierdut speranţa”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că trebuie să discute cu coaliţia “măcar pentru că sunt lucruri pe care le pot face”. “Pot face 300 de parlamentari, dacă vor, şi pot face vot uninominal curat, dacă vor”, a spus Băsescu.

Cele mai citite

Doru Viorel Ursu s-a stins din viață la 71 de ani

Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, judecător militar şi autor al câtorva cărţi, s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. Anunțul...

Sebastian Burduja, despre solidaritate și spirit de echipă

Sebastian Burduja, ministrul energiei, invitat în podcastul Stakeborg, și întrebat ce carte ar fi viața lui, spune că un capitolul din prezent l-ar numi...

A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) pot solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei...
Ultima oră
Pe aceeași temă