5.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSportBăsescu: Decizia încă neclară a CC a produs o oarecare emoţie; eu...

Băsescu: Decizia încă neclară a CC a produs o oarecare emoţie; eu aştept motivarea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că decizia Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, care în opinia sa este “încă neclară”, a creat “o oarecare emoţie”, dar că el aşteaptă publicarea motivării, potrivit mediafax.

Şeful statului a precizat că trebuie aşteptată motivarea deciziei CC pentru a vedea dacă procedura asumării răspunderii se opreşte.

Preşedintele Băsescu a spus că nu ştie dacă CC “îşi poate asuma” decizia opririi unei proceduri care deja a avut loc.

“Eu aştept să văd hotărârea Curţii. Aprecierea de conflict între puterile statului are o oarecare explicaţie pornind de la premisa că au fost mai multe amendamente care nu au fost acceptate”, a spus preşedintele.

El a precizat că are experienţa cazului în care a iniţiat acţiune la Curtea Constituţională legat de salarizarea magistraţilor. “Este exact aceeaşi situaţie ca în conflictul pe care eu l-am avut cu puterea judecătorească şi a constatat că există un conflict, dar care a fost stins în momentul în care a apărut hotărârea. Deci, nu-mi permit să spun care este soluţia. Eu mi-am permis să aduc această argumentaţie doar în ideea că trebuie să avem răbdare să citim decizia Curţii, dacă prin decizia Curţii se întrerupe procedurii răspunderii. Acest lucru trebuie să-l vedem”, a adăugat preşedintele.

“Aş spune că şi aici poate fi constatat un conflict deşi discutăm despre o lege a Guvernului, nu o iniţiativă legislativă a Parlamentului. Deci, discutăm despre o lege a Guvernului şi Guvernul în conflict cu el însuşi. Doar faptul că n-a acceptat toate amendamentele nu ştiu dacă justifică un conflict între puterile statului”, a spus şeful statului.

Preşedintele a menţionat că “acelaşi Parlament, după ce a făcut sesizarea, a programat data şi ora asumării răspunderii de către primul-ministru”.

“Deci, acest moment este moemntul în care Parlamentul anulează conflictul între puterile statului atât timp cât a lăsat procedura să meargă. Şi îmi pun întrebarea cum poate fi oprită o procedură constituţională în derulare”, a comentat Traian Băsescu.

El a mai spus că decizia Curţii Constituţionale reprezintă şi “un test” pentru soliditatea coaliţiei.

“Temperatura este crescută în interiorul coaliţiei. Pe de altă parte, este şi un test al coaliţiei această întâmplare”, a spus preşedintele care a subliniat faptul că nu este un om politic cel care a creat situaţia actuală.

Întrebat dacă în opinia sa această soliditate a coaliţiei ar putea fi afectată de decizia Curţii Constituţionale, şeful statului a răspuns: “Cred că n-ar trebui să fie”.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă