20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportBasescu: "Adevarata provocare acum incepe"

Basescu: „Adevarata provocare acum incepe”

"Aderarea la UE nu este sinonima cu integrarea, iar adevarata provocare acum incepe", a afirmat ieri, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, in primul discurs rostit in plenul Parlamentului European in calitate de sef al unui stat cu drepturi depline in spatiul comunitar. Discursul a inventariat temele grele din agenda europeana, precum si cea interna. Seful statului a asigurat ca in Romania de astazi judecatorii sunt independenti, iar ministrii sunt responsabili pentru actele lor in exercitiul functiei si ca mai este mult pana cand vor fi recuperate decalajele ce ne despart de UE.

Presedintele a atacat si problema accesului fortei de munca in spatiul comunitar, aratand ca trebuie explicate situatii care par greu de acceptat. "De ce ei nu pot avea acces pe piata muncii din unele state membre, chiar daca cei mai multi dintre ei sunt muncitori onesti?", a spus Basescu. El a subliniat ca integrarea trebuie sa vina, in primul rand, "din capacitatea de a genera o crestere economica, din institutii eficiente, o justitie credibila, independenta si capabila sa faca dreptate oamenilor, functionari necorupti, infrastructura la standarde europene, un mediu curat", a spus presedintele Basescu, afirmand ca Romania mai are mult pentru a recupera decalajul care o desparte de tarile membre avansate. "Niciun alt obiectiv politic, altul decat aderarea la UE, nu a reusit sa uneasca cu aceeasi forta in jurul lui intreaga societate romaneasca si sa coalizeze intreg spectrul politic, ridicandu-se deasupra oricaror interese de partid", a spus seful statului.
Presedintele Basescu a adaugat ca UE a reusit sa depaseasca atat formal, cat si institutional vechile diviziuni Est-Vest. "La nivelul cetatenilor din unele state membre insa persista un deficit de cunoastere si ezitari in acceptarea est-europenilor ca parteneri deplini si membri ai aceleasi familii", a spus Basescu.
Perspectiva europeana oferita Republicii Moldova trebuie sa fie similara cu cea din Balcanii de Vest, a spus presedintele Traian Basescu. "Romania intentioneaza sa explice, sa sustina si sa gaseasca sprijin in interiorul Uniunii pentru ca Republica Moldova sa revina in Europa, acolo de unde a plecat in 1940", a spus seful statului. El a afirmat ca anul 2007 va reprezenta "anul adevarului" pentru Balcanii de Vest. "Cred ca problemele sensibile din Balcani – Kosovo, pespectivele Bosniei si Hertegovinei, ale Republicii Muntenegru, angajarea Serbiei pe orbita europeana, dar si combaterea criminalitatii sau a puseurilor extremiste – isi vor gasi rezolvarea numai intr-o abordare unitara, la nivel regional", a declarat presedintele Traian Basescu.
"Solutia la nivel european continuam sa o vedem printr-o politica energetica comuna a Uniunii Europene, menita sa sprijine eficienta energetica, diversificarea resurselor si a rutelor de transport si liberalizarea sectorului pe tot lantul, de la furnizor la utilizator", a spus presedintele Basescu. Seful statului a asigurat presedintia germana ca, in ceea ce priveste Tratatul Constitutional, Romania va fi un sustinator al avansarii unei solutii consensuale. "Avem nevoie de un tratat solid, capabil sa consolideze legitimitatea actiunii politice la nivel comunitar", a spus presedintele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă