8.4 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSportBăsescu: A fost o greşeală schimbarea numelui de "ţigan". Europenii confundă românii...

Băsescu: A fost o greşeală schimbarea numelui de “ţigan”. Europenii confundă românii cu romii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la RRA, că s-a făcut “o mare greşeală” când s-a schimbat numele ţiganilor în romi, provoând o “confuzie” pentru mulţi cetăţeni europeni, care nu ştiu dacă “romii înseamnă români” sau e vorba de o etnie distinctă.

“Politic, în România s-a făcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigani în romi. (…) A fost decizia noastră politică, nu mai ştiu cine a luat-o, nici n-am dat atenţie atunci, dar ea s-a produs şi în momentul de faţă la mulţi dintre cetăţenii europeni există o confuzie, dacă romii înseamnă românii, toţi 22 de milioane sau e vorba de o etnie”, a spus Băsescu, citat de Newsin.

Preşedintele a pledat pentru o clarificare a acestei situaţii, considerând că ţiganii nomazi au o cultură “a deplasării dintr-un loc în altul”, iar politicienii trebuie să ia decizii privind integrarea lor în condiţiile în care există astfel de confuzii faţă de provenienţa lor.

“Politicienii ca să ia decizii privind integrarea romilor nomazi au nevoie să nu fie contestaţi de propria populaţie, ori una este când politicienii francezi, germani, britanici, olandezi spun şi alta când contribuabilul olandez se gândeşte că . Romi, români, e neclar”, a precizat preşedintele.

Băsescu a mai vorbit despre problema ţiganilor nomazi şi miercuri, la postul public de televiziune, susţinând că, “într-o Europă civilizată”, fiecare este responsabil pentru soarta lui, astfel încât cea mai mare responsabilitate pentru expulzările din Franţa o poartă chiar romii şi a spus că o soluţie pentru nomazi ar fi să fie ajutaţi să-şi cumpere rulote. “Este o parte a culturii lor, deplasarea dintr-un loc în altul. Avem inteligenţa să găsim o formulă prin care să nu-i obligăm să stea într-un loc? Că nu vor sta. (…) Cred că ar trebui să găsim nişte formule pentru romii nomazi, în care decât să încercăm să-i amăgim cu 300 de euro, cum păţesc acum cu guvernul francez, (…) poate că găsim o formulă să-i ajutăm să-şi cumpere rulote. Eu am văzut în Spania soluţionarea acestui tip de probleme”, a mai spus preşedintele, la TVR.

În august, deputatul PDL Adrian Gurzău a anunţat că va iniţia o lege prin care să se interzică utilizarea denumirii de rom în loc de ţigan, susţinând că apelativul de rom aduce prejudicii românilor din străinătate. “Trebuie să precizez faptul că fac această propunere legislativă ca mijloc de protejare a românilor care ar putea fi afectaţi de rele tratamente şi de discriminare negativă în spaţiul ostil ţiganilor, pe nedrept. Ca deputat român consider de datoria mea să-i apăr pe români în faţa unor posibile discriminări cu atât mai mult cu cât împrejurările istorice ne dau dreptate”, se mai arată în comunicatul lui Gurzău.

Cele mai citite
00:00:42

VIDEO. Fermierii polonezi blochează granița ucraineană

Fermierii polonezi au intensificat protestele la granița cu Ucraina marți (20 februarie), impunând o blocadă aproape totală a punctului de trecere și perturbând traficul...

Ministerul Muncii anunţă că încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune

Ministerul Muncii anunţă că de astăzi încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. „Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi...

Grupul rusofoni de hackeri LockBit, destructurat de ANC, FBI și Europol 

Grupul de hackeri rusofon LockBit, cunoscut pentru activitatea sa extinsă în domeniul ransomware-ului, a fost ținta unei operațiuni de poliție coordonată la nivel internațional....
Ultima oră
Pe aceeași temă