9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSportBarroso, pus sa aleaga intre PNL si PD

Barroso, pus sa aleaga intre PNL si PD

Nimeni din afara partidelor guvernamentale nu poate spera ca va obtine postul de comisar european, a declarat ieri presedintele Traian Basescu inaintea plecarii intr-o vizita oficiala in Armenia. „As vrea sa fac o precizare legata de ce am vazut ca se afla pe piata zvonurilor astazi, pentru a nu lasa dubii timp de doua zile. Am inteles ca presa sustine optiunea mea pentru a-l trimite comisar european pe domnul Petre Roman sau pe domnul Puscas. Aici as vrea sa aveti in vedere ca la Comisia Europeana incarcatura politica a activitatii Comisiei Europene este extrem de ridicata, Comisia Europeana insasi este sustinuta de o majoritate in Parlamentul European, deci Romania va avea o abordare strict asezata pe criteriul politic”, a spus seful statului. Basescu a spus ca parerea sa este ca pentru postul de comisar european va fi nominalizat un „om politic” din PNL sau PD. O alta posibilitate, potrivit sefului statului, este aceea a nominalizarii a doua persoane, atat din partea democratilor, cat si a liberalilor, urmand ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa opteze pentru una dintre variantele propuse. Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit o scrisoare saptamana trecuta de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care era instiintat ca poate demara procedurile privind desemnarea unui comisar european.
Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde, Adrian Severin, Vasile Puscas, Andrei Marga si Petre Roman sunt numele vehiculate la bursa zvonurilor legate de desemnarea comisarului european din partea Romaniei.
– Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a apreciat ca „nu e de mirare” pozitia presedintelui Traian Basescu, in conditiile in care eforturile pentru integrarea Romaniei in UE au fost finalizate de Alianta PNL-PD. Seful deputatilor democrati a mai spus ca deocamdata subiectul nu a fost discutat in sanul Aliantei, dar ca daca nu se ajunge la o intelegere „fiecare partid isi va nominaliza un candidat si Comisia Europeana va alege”.
– Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si-a manifestat dezacordul cu declaratiile presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste numarul propunerilor pe care Romania le va face pentru postul de comisar european. Potrivit lui Olteanu, se va trimite, probabil, o singura propunere de candidat deoarece tara noastra are „la fel de multa suveranitate si demnitate ca toate statele membre” UE.
– Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca seful statului nu are nici un drept sa faca nominalizari pentru candidatii romani la functia de comisar european. „Decizia finala este a Parlamentului European si a presedintelui Comisiei Europene, unde familia europeana din care face parte PSD are un cuvant de spus”, a declarat Geoana. Mai mult, liderul social-democrat a avansat si ipoteza ca un reprezentant al PSD in respectivul post ar asigura… un echilibru politic in Comisia Europeana.
– Presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea isi va propune propriul candidat, chiar daca apreciaza sansele de reusita drept minime. „Ca va fi numit din partea PNL sau PD, noi oricum vom avea un candidat. Nu ne facem iluzii. Deocamdata in Romania mentalitatea clasei politice este undeva in Evul Mediu si un om politic maghiar nu va fi acceptat”, sustine Kelemen Hunor.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă