10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportBănicioiu vrea fonduri suplimentare pentru depistarea cancerului de col uterin

Bănicioiu vrea fonduri suplimentare pentru depistarea cancerului de col uterin

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat, joi, că îşi propune ca la întocmirea bugetului de stat pentru anul 2016 să crească alocarea bugetară pentru depistarea cancerului de col uterin. El a precizat că până în prezent, 470.475 de femei au beneficiat de teste gratuite Papanicolau, scrie Mediafax. 

“În 2016, la întocmirea bugetului de stat intenţionăm să creştem în continuare alocarea bugetară pentru programe de acest tip şi în special pentru screening-ul de cancer de col uterin, iar în momentul de faţă programul este coordonat de nouă unităţi regionale”, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, la Summit-ul WE CAN, Advocacy, Educaţie şi Oureach în cancerul de sân şi de col uterin, organizat la Palatul Parlamentului.

Ministrul Sănătăţii a subliniat importanţa adoptării programelor de prevenţie, reamintind că Ministerul Sănătăţii desfăşoară un program naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin care urmăreşte depistarea bolii în stadiul precoce, vindecabil, precum şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

“Intenţia noastră este ca în cei cinci ani de program să testăm 65% din populaţia eligibilă”, a precizat Nicolae Bănicioiu, adăugând că pentru buna desfăşurare a programului naţional, în anul 2015, au fost dublate fondurile alocate de la bugetul de stat.

El a mai spus că, în România, costul mediu lunar pentru tratamentul de cancer este de peste 5000 de euro.

Potrivit Ministrului Sănătăţii, în cadrul programului naţional gratuit de depistare a cancerului de col uterin, în momentul de faţă, există 88 de reţele unde se recoltează probe pentru testatea Babeş Papanicolau şi 6000 de medici de familie participă în acest moment în program.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că până în prezent, de la începerea programului, au fost efectuate 470.475 de teste.

Bănicoiu a adresat şi un apel către medicii de familie, pe care i-a încurajat încă o dată să se înscrie în programul naţional de depistare a cancerului de col uterin. “Programul desfăşurat de Ministerul Sănătăţii este gratuit, se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu al pacientei care nu a avut un diagnostic confirmat de col uterin şi este funcţional în toate cele nouă regiuni stabilite”, a reamintit Bănicioiu.

În prezent, programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin este coordonat de nouă unităţi regionale-Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu din Bucureşti, Institutul Oncologic Prof. Dr. Chiricuţă din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copiluli din Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă Târgul Mureş. Femeile care vor să afle cum pot beneficia de acest program se pot îndrepta către medicii de familie pentru a fi îndrumate.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă