Cele doua Camere ale Parlamentului incep astazi dezbaterea, in sedinta comuna, a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2006 si a proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2006. Raportul comun, intocmit de comisiile de buget-finante, numara 80 de amendamente admise si nu mai putin de 880 respinse.
Se ia de la unii, se da la altii
Comisiile de buget-finante au hotarat reducerea cheltuielilor pentru servicii publice generale, finantate de la bugetul de stat, cu 400 milioane lei noi. Aceeasi soarta au avut-o sumele destinate cheltuielilor pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. In schimb, au fost suplimentate, cu 156 milioane RON, sumele menite sa acopere cheltuielile social-culturale.
Fondurile pentru actiuni economice au fost suplimentate insa cu peste 600 milioane RON. Dintre acestea, 255 milioane RON vor fi utilizate pentru plata obligatiilor agentilor economici, aflati sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Economiei si Comertului, catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat. Lista agentilor economici care vor beneficia de aceasta prevedere va fi stabilita prin hotarare de guvern. Aceeasi procedura va putea fi aplicata de Ministerul Transporturilor, pentru agentii economici aflati sub autoritatea sau in coordonarea sa, in limita a 389,7 milioane RON.
In schimb a fost redus cu 35 milioane RON fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute.
Mai putin pentru Senat si Camera Deputatilor
Senatorii si deputatii Coalitiei au reusit sa impuna o propunere de scadere a bugetelor celor doua Camere. Potrivit amendamentului, Senatul urmeaza sa primeasca cu 3 milioane lei mai putin decat a propus Guvernul (in total, 84,3 milioane lei, fata de 123 milioane cat cerusera initial senatorii), iar Camerei Deputatilor i s-au alocat cu 20 milioane lei mai putin (in total, 170 milioane lei noi, fata de 318 milioane RON cat solicitasera deputatii). Cele 23 de milioane economisite sunt destinate suplimentarii bugetului Educatiei. Invatamantul va mai primi bani din bugetele Ministerului Administratiei si Internelor (12 milioane lei), Ministerului Agriculturii (15 milioane lei), dar si de la Serviciul Roman de Informatii (130 milioane lei). In total, Educatia urmeaza sa primeasca 180 de milioane in plus.
Bani mai multi pentru Memorialul Sighet
Pentru functionarea in continuare a Memorialului Victimelor Comunismului si a Rezistentei Sighet, ansamblu de interes national, comisiile de buget-finante au mai aprobat suplimentarea sumei alocate initial cu 200.000 lei. In total, Memorialul va primi 740.000 lei, o suma mai mica insa decat solicitase Fundatia Academia Civica, prin intermediul presedintei Ana Blandiana.
In plus va primi si Institutul Cultural Roman. Este vorba de 800.000 lei, care se vor lua tot din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului.
Restructurarea administratiei publice
Comisiile au introdus un articol nou in proiectul bugetului de stat, care spune ca Executivul va lua masuri pentru reducerea cu 10% a numarului de salariati din administratia publica, prin restructurare. Parlamentarii nu au fost de acord ca firmelor care activeaza in domeniul lucrarilor de constructii-montaj pentru infrastructura rutiera, feroviara sa le fie stinse obligatiile bugetare restante cu contravaloarea lucrarilor sau serviciilor prestate, chiar daca acestea au fost efectuate in vederea inlaturarii calamitatilor naturale din 2005. Membrii comisiilor si-au argumentat decizia prin respectarea legislatiei in vigoare, a universalitatii si unitatii bugetare.
Totodata, deputatii si senatorii au hotarat ca, la rectificarea bugetului pe 2006, prioritate sa aiba Ministerul Educatiei si Ministerul Culturii, in vreme ce Guvernul luase in calcul doar institutiile publice si autoritatile cu atributii in implementarea Strategiei anticoruptie si a Strategiei de reforma a sistemului judiciar, ca urmare a angajamentelor asumate in cadrul negocierilor cu UE.