15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAvocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății să comunice măsurile luate în vederea prevenirii...

Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății să comunice măsurile luate în vederea prevenirii cazurilor de malpraxis și neglijență în actul medical

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Sănătății să comunice măsurile luate în vederea prevenirii eventualelor cazuri de malpraxis și neglijență în practicarea actului medical, în special cele referitoare la transfuzii sau perfuzii efectuate greșit.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Sănătății să comunice măsurile luate în vederea prevenirii pe viitor a cazurilor de malpraxis și/ sau de neglijență în practicarea actului medical, soldate cu decese, în special în cazul transfuziilor și perfuziilor efectuate greșit. Totodată, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății să comunice dacă a considerat necesar să emită noi reglementări pentru prevenirea situațiilor de malpraxis sau neglijență (atât privind sancționarea neglijenței în practicarea actului medical, cât și privind noi măsuri de recompensare a potențialilor donatori de sânge)", se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vine ca urmare a informațiilor apărute în mass-media cu privire la creșterea, în ultimele trei luni, a numărului de posibile cazuri de malpraxis sau de neglijență în practicarea actului medical, dar și a faptului că managerii de spitale din România au semnalat diminuarea stocului de sânge.

"Avocatul Poporului a luat act de apelurile tot mai insistente ale managerilor de spitale din întreaga țară în vederea donării de sânge. Conform afirmațiilor acestora, sistemul medical se confruntă în prezent cu o criză fără precedent privind stocul de sânge, atât la nivelul centrelor de transfuzii naționale, cât și teritoriale", se precizează în comunicatul citat.

Unul dintre cazurile de malpraxis despre care au apărut informații în spațiul public a fost cel înregistrat la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din București, unde unei paciente i s-a făcut o transfuzie de sânge cu o grupă greșită, femeia decedând la o săptămână după incident.

Un alt caz a fost înregistrat la Spitalul Clinic CF 2 din Capitală, la sfârșitul lunii iulie, când unei paciente de 38 de ani i-a fost administrat, în urma unei operații, sânge cu o grupă necorespunzătoare, pacienta intrând în comă, iar soțul declarând ulterior că "personalul de la Secția de Terapie Intensivă care a îngrijit-o a încercat să ascundă eroarea".

De asemenea, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și cu privire la cazul unei minore din județul Alba, de 11 ani, care a murit în condiții suspecte, după ce "în data de 26 iulie s-a înțepat într-un cui ruginit, fiind apoi tratată timp de 11 zile în patru spitale, fără rezultate (tratamentul aplicat s-a dovedit a fi ineficient)".

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă