9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSportAurescu: România susţine elaborarea noii Strategii de Securitate a UE

Aurescu: România susţine elaborarea noii Strategii de Securitate a UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, luni, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), că România susține procesul de elaborare a noii Strategii de Securitate a UE, care să reflecte noile realităţi, evoluţii şi provocări din Vecinătăţile estică şi sudică ale Uniunii, precizează Mediafax

Miniştrii de externe din UE au discutat, luni, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), despre procesul de revizuire a Strategiei de Securitate a Uniunii Europene, care se va afla, pentru “o discuţie aprofundată”, şi pe agenda CAE din luna mai, când vor participa şi miniştrii apărării din statele Uniunii, în perspectiva pregătirii Consiliului European din iunie 2015 pe tema Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE (PSAC), potrivit unui comunicat MAE. 

Citește și: Bogdan Aurescu participă, luni, la Consiliul Afacerilor Externe

Poziția României este “de susținere a procesului de elaborare a noii Strategii de Securitate a UE, care să reflecte noile realităţi, evoluţii şi provocări din Vecinătăţile estică şi sudică ale Uniunii și care să includă în structura sa referiri la consolidarea PSAC, menţinerea unităţii de acţiune pentru combaterea fenomenului terorist, asigurarea securităţii energetice, sporirea solidarităţii între statele membre, sprijinirea membrilor Parteneriatului Estic şi consolidarea relaţiei transatlantice”, se arată în comunicat.

Totodată, şefii diplomaţiilor europene au avut o discuţie privind evoluţiile recente din Libia şi modalităţile în care Uniunea poate sprijini eforturile internaţionale de soluţionare a crizei.

Aurescu a subliniat caracterul complex al situației din Libia, care cere o abordare cuprinzătoare plecând de la realitatea că situația de securitate, efortul de reconstrucție statală și problema migrației sunt interconectate. Prin urmare, el a precizat că încetarea focului și formarea guvernului de uniune naționala sunt esențiale în această abordare.

Citește și: Miniştrii de Externe din UE se întâlnesc de urgenţă, în urma tragediei din Mediterana

În contextul discuţiilor privind dosarul nuclear iranian, miniştrii au salutat acordul încheiat la 2 aprilie 2015 la Lausanne, ce stabileşte principiile în jurul cărora va fi construit Planul Cuprinzător de Acţiune Comună, precum şi modalităţile în care părţile vor proceda pentru implementarea obligaţilor ce le revin.

Potrivit MAE, alăturându-se omologilor europeni, ministrul Bogdan Aurescu a salutat încheierea Acordului de la Lausanne, un pas important spre identificarea unei soluţii finale şi cuprinzătoare a dosarului nuclear iranian, fapt ce va conduce la reaşezarea relaţiilor dintre comunitatea internaţională şi Iran.

De asemenea, miniştrii de externe europeni au avut o dezbatere privind evoluţiile îngrijorătoare din Yemen, pe fondul redeschiderii clivajului confesional între comunitatea sunnită şi cea şiită. Ei au subliniat importanţa intensificării eforturilor pe palierul umanitar, în contextul în care situaţia din teren şi numărul victimelor din rândul populaţiei civile ameninţă să se deterioreze rapid.

Cele mai citite

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...

Rusia – Ucraina, ziua 707: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri la granița cu Polonia

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri...
00:00:35

Doi morți în urma ciocnirii unei nave de un pod din China

Cel puțin două persoane au murit după ce o barjă s-a ciocnit de un pod, peste o cale navigabilă în Delta râului Perle, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă